На Гърция май й свършиха парите

На Гърция май й свършиха парите | StandartNews.com

Ще мине "още много време", докато се стигне до изплащане на средствата, одобрени по наскоро подновената помощна програма за Гърция, заяви високопоставен европейски чиновник в Брюксел. Европейските институции тепърва ще проверяват финансовото отражение на направените от Атина предложения за реформи. Ако бившата "Тройка" даде зелена светлина за тях, ще трябва те да бъдат одобрени от финансовите министри на еврозоната, както и от националните парламенти.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис междувременно е изпратил писмо с шест конкретни предложения за реформи до председателя на еврогрупата, холандския финансов министър Йерун Дейселблум. Съдържанието на писмото обаче предстои да бъде проверявано от експертите на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Варуфакис смята да представи шестте предложения още днес на колегите си от еврогрупата. От Брюксел беше заявено, че от тази среща не може да се очаква непосредствено решение за изплащането на парични помощи за Гърция. Шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви пред "Файненшъл Таймс", че е възможно да се стигне до предсрочни плащания за Гърция, ако правителството в Атина изпълни определени условия. "Оттогава насам телефонните линии прегряха", признава един еврослужител от Брюксел.

Според информациите на "Катимерини", гръцкият финансов министър Варуфакис ще представи в понеделник план за реформи в държавната администрация, мерки за подобряване на събираемостта на данъците, както и за повишаване на социалните облаги. Варуфакис смята освен това да създаде нов "Финансов съвет", както и нова служба за данъчен контрол. В телевизионно интервю той беше обещал, че до края на март Гърция ще изпълни финансовите си задължения, поети пред кредиторите. Какво ще се случи през април обаче, остава неясно. Служители на ЕС в Брюксел предполагат, че Гърция на практика може да остане неплатежоспособна за идните няколко седмици. В такъв случай гръцката държава ще е принудена да взима назаем пари от пенсионните каси и от други социални фондове, за да остане ликвидна. Според съобщения в гръцките медии правителството в Атина не е успяло да изплати всички надници и заплати, които са били на падеж през седмицата. ЕЦБ в момента е единственият източник на свежи пари за Гърция. Банката увеличи обема на спешните кредити в помощ на гръцките банки с допълнителни 500 милиона евро. Така те разполагат с около 3 милиарда евро като резервна ликвидност. През седмицата гръцкото правителство продаде краткосрочни държавни облигации (T-bills) на стойност 1, 3 милиарда евро. Три четвърти от тези облигации обаче бяха закупени от гръцки банки, които на свой ред зависят от помощите на ЕЦБ. След заседание на Централния банков съвет на ЕЦБ, президентът Марио Драги заяви преди няколко дни, че Банката е помогнала на Гърция през последните месеци с общо 100 милиарда евро, което на практика я правело Централна банка и на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай