Понеделник,

Много шум за нищо с Маргините

От: Администратор -
2234
Много шум за нищо с Маргините
A
A
A

Преди пет години всички медии се занимаваха с футболиста Николай Маринов, известен още като Малкия Маргин. Човекът, играл като централен нападател на отбор "Чико" от село Бяга. Ако се чудите дали този Маргин е онзи Маргин, за когото дори децата знаят, че е "лошо момче", - да, той е. Грешката е вярна. Малкия Маргин и брат му - Големия Маргин, са имена, станали доста популярни покрай делата, водени срещу тях. Те бяха наричани "знакови", а братята бяха сочени като емблема на престъпния свят. Всъщност прякорите Големия и Малкия Маргин са на Красимир и Николай Маринови. Години наред Маргините бяха синоним за властта на успешната й борба с престъпността. С разследванията срещу сочените за емблематични фигури от ъндърграунда трябваше така да впечатлим Европейската комисия, че тя най-сетне да престане да ни сочи с пръст в годишните си доклади. България трябваше да покаже на Брюксел, че се бори ефективно с мафията и има воля за разкриване на поръчковите убийства. Маргините трябваше да се превърнат в символ за победата на държавата над престъпността. Още през 2005 г, когато стартира, делото срещу Николай и Красимир Маринови трябваше да е пример за "знаковия" напредък на Тройната коалиция в докладите на ЕК. Пет години по-късно Висшият съдебен съвет след специална проверка заключи, че "делото върви добре" и е "съобразено с изискванията на процесуалния закон". По-късно Малкия Маргин беше обявен за национално издирване, след като двамата с брат му бяха посочени за виновни за убийството и на Боби Цанков на 5 януари 2010 г. Тогава Големия Маргин отново беше арестуван, а Малкия не беше открит. Години наред братя Маринови бяха медийни герои, а

процесът срещу тях пъплеше заедно с болестите им

изострили се от престоя зад решетките. В един момент този случай втръсна на всички, защото единствената интрига в него беше изкривеното от болка от дископатия лице в съда на Красимир Маринов и епилепсията на брат му Николай. Стана скучно и досадно дотам, че хората не се впечатлиха дори когато през миналата година двамата бяха оправдани по тежки обвинения за замисляни убийства. Сагата със сочените за големи бандити е на път окончателно да приключи, след като стана ясно, че прокуратурата не е открила доказателства, че Красимир Маринов е тартор на 12-членна наркобанда. Така че в поредния доклад към ЕС казусът "Маргини" няма как да носи червени точки за страната ни. И няма да има фанфари в реакциите на поредните управляващи. Далече съм от мисълта да бъда адвокат на хора, които познавам единствено от съдебната зала - те си имаха елита на защитниците. Не е редно, пък и нямам намерение, нито компетентност да оспорвам и професионализма на следователи, прокурори и съдии. Със сигурност са си свършили работата повече от добре. В крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното. След като не са събрани убедителни за съда доказателства за престъпна дейност на обвинените лица, няма как да бъдат тикнати в затвора. А по проблема с невинността може да се изкаже една друга висша институция, чийто наместник на земята е църквата.

Притеснява ме това, че включително и ние, медиите, бързаме да лепнем етикета някому, впрягайки каруцата пред коня. И съвсем правилно Брюксел ще ни критикува в поредния доклад, че

парата ни отива повече в свирката

отколкото в движението на локомотива напред. А на хората, особено на тези, които си броят стотинките, за да си купят хляб, им писна от шумни акции за залавяне и съдене на тази или онази знакова фигура, които след такива резултати могат да се разглеждат като декларации за намерения и пиар активност. Защото освен покрай борбата за насъщния, хората се притесняват и от опасността да осъмнат с опоскан от нагъл апаш дом.
Иначе проблемите на Маргините с правосъдието вероятно са приключили. А след десетина години едва ли някой ще се сеща за лошите момчета на прехода. Всъщност, както се казва, всяко чудо за три дни.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Маргините