Много шум за нищо с Маргините

Години наред делата срещу братята бяха синоним на успешна борба с престъпността

Много шум за нищо с Маргините | StandartNews.com

Преди пет години всички медии се занимаваха с футболиста Николай Маринов, известен още като Малкия Маргин. Човекът, играл като централен нападател на отбор "Чико" от село Бяга. Ако се чудите дали този Маргин е онзи Маргин, за когото дори децата знаят, че е "лошо момче", - да, той е. Грешката е вярна. Малкия Маргин и брат му - Големия Маргин, са имена, станали доста популярни покрай делата, водени срещу тях. Те бяха наричани "знакови", а братята бяха сочени като емблема на престъпния свят. Всъщност прякорите Големия и Малкия Маргин са на Красимир и Николай Маринови. Години наред Маргините бяха синоним за властта на успешната й борба с престъпността. С разследванията срещу сочените за емблематични фигури от ъндърграунда трябваше така да впечатлим Европейската комисия, че тя най-сетне да престане да ни сочи с пръст в годишните си доклади. България трябваше да покаже на Брюксел, че се бори ефективно с мафията и има воля за разкриване на поръчковите убийства. Маргините трябваше да се превърнат в символ за победата на държавата над престъпността. Още през 2005 г, когато стартира, делото срещу Николай и Красимир Маринови трябваше да е пример за "знаковия" напредък на Тройната коалиция в докладите на ЕК. Пет години по-късно Висшият съдебен съвет след специална проверка заключи, че "делото върви добре" и е "съобразено с изискванията на процесуалния закон". По-късно Малкия Маргин беше обявен за национално издирване, след като двамата с брат му бяха посочени за виновни за убийството и на Боби Цанков на 5 януари 2010 г. Тогава Големия Маргин отново беше арестуван, а Малкия не беше открит. Години наред братя Маринови бяха медийни герои, а

процесът срещу тях пъплеше заедно с болестите им

изострили се от престоя зад решетките. В един момент този случай втръсна на всички, защото единствената интрига в него беше изкривеното от болка от дископатия лице в съда на Красимир Маринов и епилепсията на брат му Николай. Стана скучно и досадно дотам, че хората не се впечатлиха дори когато през миналата година двамата бяха оправдани по тежки обвинения за замисляни убийства. Сагата със сочените за големи бандити е на път окончателно да приключи, след като стана ясно, че прокуратурата не е открила доказателства, че Красимир Маринов е тартор на 12-членна наркобанда. Така че в поредния доклад към ЕС казусът "Маргини" няма как да носи червени точки за страната ни. И няма да има фанфари в реакциите на поредните управляващи. Далече съм от мисълта да бъда адвокат на хора, които познавам единствено от съдебната зала - те си имаха елита на защитниците. Не е редно, пък и нямам намерение, нито компетентност да оспорвам и професионализма на следователи, прокурори и съдии. Със сигурност са си свършили работата повече от добре. В крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното. След като не са събрани убедителни за съда доказателства за престъпна дейност на обвинените лица, няма как да бъдат тикнати в затвора. А по проблема с невинността може да се изкаже една друга висша институция, чийто наместник на земята е църквата.

Притеснява ме това, че включително и ние, медиите, бързаме да лепнем етикета някому, впрягайки каруцата пред коня. И съвсем правилно Брюксел ще ни критикува в поредния доклад, че

парата ни отива повече в свирката

отколкото в движението на локомотива напред. А на хората, особено на тези, които си броят стотинките, за да си купят хляб, им писна от шумни акции за залавяне и съдене на тази или онази знакова фигура, които след такива резултати могат да се разглеждат като декларации за намерения и пиар активност. Защото освен покрай борбата за насъщния, хората се притесняват и от опасността да осъмнат с опоскан от нагъл апаш дом.
Иначе проблемите на Маргините с правосъдието вероятно са приключили. А след десетина години едва ли някой ще се сеща за лошите момчета на прехода. Всъщност, както се казва, всяко чудо за три дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай