Македония: След дъжд качулка

Македония: След дъжд качулка | StandartNews.com

Катерина Блажевска, Дойче веле

Точно на годишнината от наводненията в Тетовско последният пороен дъжд в Скопие още веднъж ясно показа, че институциите не функционират, а държавната и местните власти се държат безотговорно. И за да не им потърси никой сметка, те сигурно и сега пак ще обявят случилото се едва ли не за библейски потоп и за Божа работа. Както тогава, така и днес те няма да признаят, че това е тяхна, "земна работа", и с невиждана лекота отново ще обявят, че в момента е време не за критика, а за помощ в пострадалите райони.

Всъщност сега е време за друго: да се потърси отговорност на виновниците. Двайсет и един човешки живота, отнесени от пороя, не бива нито да се премълчават, нито пък да се прехвърлят по сметката на съдбата с изявление от типа: "Срещу природата не може да се направи нищо, така било писано да стане." Много по-голямото наводнение в Скопие през 1962 г. не взе нито една жертва. Днес, 54 години по-късно, би трябвало да се надяваме, че системата за предотвратяване ще работи значително по-съвършено. За съжаление, фактите показват, че това не е така.

След предишните поройни дъждове, които наводниха няколко традиционно критични квартала в Скопие, кметът се похвали, че проблемът е решен и че са поставени тръби с по-голям капацитет за поемане на излишната вода. Сега обаче и този диаметър се оказа недостатъчен, което показва или лоша преценка или некачествена изработка. И още: че "диаметърът" на отговорността е равен на нула.

Вместо да се изгражда инфраструктура, в Скопие приоритет явно имат разни Панорамни колела и други градски декорации, които въртят на празни обороти. Тази партийна "воденица" не мели зърно, тя служи само за вдигане на рейтинга. Защо, например, властите не се погрижиха за една свястна канализация в Стайковци, където бурята нанесе големи щети? Жителите на това и на околните села вече от години се оплакват, че дори след слаб дъжд улиците се превръщат в басейни.

В цялата тази ситуация, когато щетите и отговорността са огромни, дори неизмерими, защото става дума за затрити човешки животи, най-гротескно е поведението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който използва трагичния епизод просто като елемент в своето пропагандно шоу. Той си присвои някакви "изпълнителни правомощия" (каквито в момента няма - поне така знае обществеността) и нареди на премиера Емил Димитриев да свика заседание на правителството. След което "преслуша" и него, и министъра на здравеопазването и вицепремиер Никола Тодоров, а после пред камерите взе да изчислява дали един пакет храна за пострадалите отговаря на нуждите на четирима души.

Така Груевски открито призна, че държавата не е отделена от партията. Единствено последиците от наводненията са отделени от отговорността на компетентните лица в държавата! Тази симулация на загриженост е нещо като второ наводнение, което ще удави очакванията на обществото навреме да се профилактират последствията, а не после да се "поправят" щетите чрез медийни изяви.

Данните за валежите в Република Македония не дават повод да се очакват загуби на човешки животи. Средногодишно те възлизат на около 680 мм на квадратен метър, което е сравнително ниска стойност в сравнение със страните с най-големи средни стойности от 11 000 до 13 000 мм. При такива ниски стойности на валежите в Македония отговорността за погубените човешки животи е още по-голяма. За съжаление, все още не е научен урокът от предишните наводнения: че проблемите се решават не след, а преди дъжда. Когато е сухо, а всички неразбории и дефекти са огрени от ярка слънчева светлина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай