Летни разпродажби заради Китай

Летни разпродажби заради Китай | StandartNews.com

Инфлация не се задава въпреки ниските лихви и трилионите, изсипани като фискални стимули

Валутата на половината свят се обезценява спрямо долара, само еврото поскъпна с 1,4%

Малко бяха поскъпващите финансови инструменти на световните финансови пазари през изминалата седмица. Акции, валути и борсови стоки бяха подложени на разпродажби заради явните сигнали, че китайската икономика се забавя, а оттам и икономиките на редица нововъзникващи пазари, които изнасят главно суровини, както и заради предстоящото повишаване на основната лихва в САЩ. Британският паунд, канадският долар и австралийският долар поевтиняха с между 0.5 и 1.3% спрямо щатския долар през изминалата седмица. Австралийският долар и канадският долар паднаха до нови шестгодишни дъна. Еврото обаче успя да коригира частично поевтиняването от предходните седмици, като поскъпна с 1.4% спрямо щатския долар. Рублата и мексиканският долар изгубиха над 2% от стойността си спрямо щатската валута, докато бразилският реал се обезцени с впечатляващите 8%. Индекс, който следи изменението на кошница от валути на нововъзникващи икономики спрямо долара, губи над 19% от началото на годината и вече се търгува на нивата от 1999 г. Сериозният спад в цените на петрола и останалите суровини, от износа на които нововъзникващите икономики зависят, са причина за обезценката на валутите.

Златото поевтиня с малко над процент за седмицата, докато среброто се обезцени с под половин процент. Много по-сериозни бяха разпродажбите при медта, алуминия, оловото и цинка, които се обезцениха в диапазона 4-6%. Лоша бе седмицата и за петрола. Сорт брент поевтиня с над 4%, докато щатският суров петрол изгуби близо 6% от стойността си. Забавянето в Китай и понижаването на прогнозите за растеж на глобалната икономика, но и споразумението с Иран, бяха в основата на поевтиняването на на суровината.

Царевицата и пшеницата също имаха лоша седмица, след като борсовата им цена се срина съответно с 5 и 8%.
Ниските цени на суровините ще увеличат дефлационния натиск на глобално ниво. Намираме се в уникална ситуация, в която като че ли хора и фирми се стараят да разгадаят следващите ходове на централните банки и правителствата. Въпреки исторически ниските лихви в развития свят, въпреки трилионите евро, долари, йени парични и фискални стимули, инфлация не се задава на хоризонта, дори напротив. В резултат акциите бяха подложени на натиск през изминалата седмица, обезценявайки се с между 2 и 4% в САЩ, Великобритания и континентална Европа, а правителствените облигации отново поскъпнаха, респ. доходността по тях се понижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай