Вторник,

Летни разпродажби заради Китай

От: Failed to load user -
2160
Летни разпродажби заради Китай
A
A
A

Инфлация не се задава въпреки ниските лихви и трилионите, изсипани като фискални стимули

Валутата на половината свят се обезценява спрямо долара, само еврото поскъпна с 1,4%

Малко бяха поскъпващите финансови инструменти на световните финансови пазари през изминалата седмица. Акции, валути и борсови стоки бяха подложени на разпродажби заради явните сигнали, че китайската икономика се забавя, а оттам и икономиките на редица нововъзникващи пазари, които изнасят главно суровини, както и заради предстоящото повишаване на основната лихва в САЩ. Британският паунд, канадският долар и австралийският долар поевтиняха с между 0.5 и 1.3% спрямо щатския долар през изминалата седмица. Австралийският долар и канадският долар паднаха до нови шестгодишни дъна. Еврото обаче успя да коригира частично поевтиняването от предходните седмици, като поскъпна с 1.4% спрямо щатския долар. Рублата и мексиканският долар изгубиха над 2% от стойността си спрямо щатската валута, докато бразилският реал се обезцени с впечатляващите 8%. Индекс, който следи изменението на кошница от валути на нововъзникващи икономики спрямо долара, губи над 19% от началото на годината и вече се търгува на нивата от 1999 г. Сериозният спад в цените на петрола и останалите суровини, от износа на които нововъзникващите икономики зависят, са причина за обезценката на валутите.

Златото поевтиня с малко над процент за седмицата, докато среброто се обезцени с под половин процент. Много по-сериозни бяха разпродажбите при медта, алуминия, оловото и цинка, които се обезцениха в диапазона 4-6%. Лоша бе седмицата и за петрола. Сорт брент поевтиня с над 4%, докато щатският суров петрол изгуби близо 6% от стойността си. Забавянето в Китай и понижаването на прогнозите за растеж на глобалната икономика, но и споразумението с Иран, бяха в основата на поевтиняването на на суровината.

Царевицата и пшеницата също имаха лоша седмица, след като борсовата им цена се срина съответно с 5 и 8%.
Ниските цени на суровините ще увеличат дефлационния натиск на глобално ниво. Намираме се в уникална ситуация, в която като че ли хора и фирми се стараят да разгадаят следващите ходове на централните банки и правителствата. Въпреки исторически ниските лихви в развития свят, въпреки трилионите евро, долари, йени парични и фискални стимули, инфлация не се задава на хоризонта, дори напротив. В резултат акциите бяха подложени на натиск през изминалата седмица, обезценявайки се с между 2 и 4% в САЩ, Великобритания и континентална Европа, а правителствените облигации отново поскъпнаха, респ. доходността по тях се понижи.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички