Лъвове, водени от магарета

Лъвове, водени от магарета | StandartNews.com

Лъвове, водени от магарета. Тази фраза изниква в ума ми, когато мисля за българския народ и за някои от политиците, които избира, казва Анди Андерсън, британец, който ръководи компанията "Стара Планина Пропъртис" в дунавския град Русе. В репортаж от България агенция "Ройтерс" представя грозната и тъжна картина у нас.  

Населението на България намаля със 7% за десет години до 7,3 милиона души, тъй като гражданите бягат от отровната смесица от корупция, слабо върховенство на закона и лоша инфраструктура. Много държави членки на ЕС, особено Великобритания, се безпокоят, че поток от имигранти ще напусне България и съседна Румъния, когато последните останали ограничения отпаднат в края на тази година.

И двете страни, чиито съдебни системи са под мониторинга на ЕС, ще останат блокирани за Шенгенското безвизово пространство заради корупцията и организираната престъпност, съобщава "Ройтерс".

Няколко последователни правителства не успяха да разкрият стотици поръчкови убийства на видни фигури в София и други градове от края на 90-те години на миналия век. Ежедневието е борба, утежнена от честата корупция по ниските етажи на властта. Дори пациентите в болниците първо трябва да посетят банкомата, тъй като лекари и медицински сестри искат допълнително заплащане над ниските си заплати. Всичко това помогна за разгарянето на демонстрациите, които продължават близо един месец. Трима протестиращи дори се самозапалиха като протест срещу високите цени на тока и ниския стандарт на живот. Двама от тях починаха.

В отговор България намали цената на тока средно със 7% от 1 януари и отне лиценза на чешката компания ЧЕЗ, заявявайки, че енергоразпределителните дружества са виновни за високите сметки. Компаниите твърдят, че не са направили нищо нередно. "Смятам, че има някакъв заговор със сметките за ток", заяви премиерът в оставка Борисов. Рискувайки дипломатически конфликт с чешкото правителство, което е мажоритарен собственик на ЧЕЗ, и с останалите държави членки на ЕС, България разтревожи инвеститорите и очерта тенденция сред новите държави членки като Унгария и Румъния да подлагат на изпитание правилата на съюза.

Междувременно българите не очакват големи промени. "Живеем във време, когато корупцията диктува действията на политиците", казва 24-годишният студент Григор Радков, докато се разхожда в центъра на София, където лъскави магазини и изпълнени с пешеходци улици са бледо копие на именията в околностите.

В занемарена област в покрайнините на българската столица някои жители рискуват да изгубят живота си и да си навлекат гнева на съседите си, за да крадат електричество.

Крадците, които едва свързват двата края в най-бедната държава членка на ЕС, заобикалят електромера или крадат ток от чужд електромер. "Те прибягват до хитрости - слагат клечки за зъби в ключа за лампата, така че електричеството във входа да се задейства и да се закачат за него", казва Лора Тодорова, домоуправител на жилищен блок от времето на комунизма в Модерно предградие, квартал, който не отговаря на името си.

Никой не прави нищо по въпроса - нито полицията, нито електрическите компании, но малко неща работят така, както би трябвало, казва тя.

В Модерно предградие, където малки къщи са разпръснати сред порутени жилищни блокове и буренясали пустеещи земи, домоуправителката Тодорова е щастлива от приближаването на пролетта, когато сметките за ток трябва да намалеят и две-три семейства, които крадат ток, ще имат по-малка нужда. Други жители имат необичайно високи сметки, а инспектори от ЧЕЗ, дистрибутор в региона, потвърдили, че е имало кражби, казва Тодорова.

Хората не се срамуват да крадат от съседите си и жителите са принудени да търпят купон с шумна музика и светлина в апартамент, в който токът е спрян заради неплатени сметки. Някои палят огньове на открито, за да се топлят, защото не могат да платят тока си за отопление и въпреки това получават сметка от 150 лева (100 евро), над половината от нормалната пенсия.

Компаниите твърдят, че губят около 15% от доставяния ток при разпределението спрямо под 10% в други бивши комунистически страни и някои аналитици казват, че общата цифра може да е 25%. Кражбите съставляват значителен дял от разликата, казва Георги Касчиев от Виенския университет за природни ресурси и приложни науки. Няма официални данни за общата стойност на кражбите, защото много от тях са неразкрити или загубите се понасят не от компаниите, а от невинни клиенти.

Кражбите от мрежата на ЧЕЗ са нараснали с 28% през първата половина на 2012 г. и компанията заяви, че работи с властите за разрешаването на проблема, който понижава качеството и сигурността на доставките и създава опасност. "Всяка сутрин проверявам електромера, за да видя дали има странни жици, свързани на място, където не би трябвало да ги има. Правя същото, когато се върна вкъщи. Но те крадат през нощта, не мога да съм на пост 24 часа", казва Тодорова.

"Нашите сънародници показаха ясно, че искат прости неща - те искат почтени политици, те не искат да бъдат ограбвани, те не искат да бъдат лъгани и те искат да живеят добър живот", заяви президентът Росен Плевнелиев миналата седмица. С очертаващия се след изборите парламент, в който нито една партия няма да има абсолютно мнозинство, и изникващите въпроси за икономическата стабилност тези стремежи вероятно няма да бъдат изпълнени скоро, посочва Ройтерс.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отдалечи потенциалните си коалиционни партньори, а основният му опонент, лидерът на социалистите Сергей Станишев, чиято партия е с изравнен резултат с тази на Борисов, казва, че няма да бъде премиер, ако партията му спечели. Някои смятат, че може да изникне нова политическа сила, вдъхновена от резкия възход на "Движение пет звезди" на комика Бепе Грило на парламентарните избори в Италия миналия месец.

Шест години след присъединяването към ЕС управлението в България остава дълбоко нефункционално и затънало в корупция, въпреки усилията на Брюксел да накара София да изчисти действията си, отбелязва Ройтерс. България е втората най-корумпирана държава членка на ЕС, сочат данните на неправителствената организация Трансперънси Интернешънъл, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай