Кръстоносен поход срещу Балканите

Кръстоносен поход срещу Балканите | StandartNews.com

С наближаването на 2014-а, когато Великобритания трябва да отвори трудовия си пазар за българи и румънци, британците се опасяват все повече от евентуално нашествие от Изток. Оправдани ли са тези страхове? И кой ги сее?

"По принцип нямам проблем нито с българите, нито с румънците", казва Маргарет Ийв, касиерка в супермаркет в лондонското Сити. "Но си спомням какво се случи преди десетина години, когато Полша влезе в Европейския съюз - надойдоха хиляди поляци, които заеха нашите работни места. Догодина синът ми завършва училище и никак не ми харесва, че ще трябва да се конкурира с милиони нови имигранти." Докато Маргарет говори за "милиони нови имигранти", британският мозъчен тръст Migrationwatch UK прогнозира, че догодина във Великобритания ще се преселят не повече от 50 хиляди българи и румънци. Но с оглед на факта, че определени медии и политици не спират да говорят за опасностите, свързани с очакваното нашествие на българи и румънци, страхът на Маргарет е обясним. Впрочем като нея мислят близо половината британци. Според проучване на Канал Пет 47 процента от хората на Острова смятат, че българите и румънците трябва да бъдат лишени от правото да работят и да получават социални помощи във Великобритания. Едва една четвърт от запитаните са на мнение, че българите и румънците трябва да бъдат третирани като всички останали граждани на Европейския съюз.

С наближаването на датата 1 януари 2014 година общественото мнение за България и Румъния се влошава все повече. За това допринасят и таблоидни издания като "Дейли Експрес", който събра "армия" от над 150 хиляди подписа за своя "кръстоносен поход" срещу "милионите българи и румънци". Един политически анализатор, пожелал анонимност заради близките си връзки с партията на премиера Камерън, казва в тази връзка следното: "България и Румъния се оказаха трън в очите на премиера и няма изгледи това да се промени". Предстоящите догодина избори за Европейски парламент, както и изборите за британски парламент през 2015 година допълнително усложняват ситуацията, коментира анализаторът. И действително: британският премиер отвърна на страховете на сънародниците си с редица промени в местното законодателство, които затрудняват достъпа на имигрантите до социалните облаги. Но критиците на Камерън не са доволни - прекалено малко и прекалено късно, казват те и настояват за още ограничения: "Правителството трябва да затегне режима още повече. И трябва да предприеме мерки за защита на работните места", заяви за Дойче веле Дейвид Хенсън, депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

Така българите и румънците се озоваха в центъра на британските вътрешнополитически борби. При това въпросът дали имиграцията носи ползи или вреди е много комплексен, казва Райнер Мюнц, експерт по миграционна политика към брюкселския аналитичен център "Брюгел": "Ясно е, че за някои групи, особено за социално по-слабите, повече имиграция означава и повече конкуренция на трудовия пазар. От друга страна обаче, имигрантите носят и много ползи, тъй като те представляват сравнително евтина, но качествена работна ръка", казва Мюнц в интервю за Дойче веле. Според него в случая с България и Румъния проблемът идва от противоречието между официалните позиции и реалните политически калкулации: "Британските политици обичат да се представят като либерални спрямо всички, но всъщност са либерални единствено помежду си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай