Конспирация на доцентите

Вътрешният министър засега успешно лавира между политическите капани

Конспирация на доцентите | StandartNews.com

Една снимка за часове хвърли в паника партийните централи и стана повод за всевъзможни спекулации. На фотографията присъстват бившият лидер на ДСБ Иван Костов и настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

В понеделник Костов изнесе лекция при откриването на Лаборатория за управление на риска към Нов български университет (НБУ). В Лабораторията ще участват различни учени, които ще изготвят доклади и анализи за предизвикателствата пред държавата.

Никой не обърна особено внимание на лекциите, погледите се вторачиха в крепкото ръкостискане на Костов и Йовчев. Бойко Борисов не се сдържа и пусна тяхна снимка във "Фейсбук", придружена с интригантски коментар.

"Вчера ми стана ясно защо Реформаторският блок е зазидал вратата си за ГЕРБ и за кого е отворена. Видях как Иван Костов се ръкува с вътрешния министър на тройната коалиция, който е бил негов специален гост на лекция. И това пред попивателния поглед на Радан Кънев. Интересно ми е как Кънев ще отиде при протестиращите сега?", запита лидерът на ГЕРБ. Без съмнение, вълна на силна изненада е преминала също през БСП, ДПС и "Атака". Едва ли някой е видял обикновена академична среща в НБУ между двама доценти съответно от Техническия университет и от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Докато за Костов се счита, че минал в запаса, Йовчев определено е човек с настояще и бъдеще. МВР по правило е най-горещият стол при всяко правителство. Положението на Йовчев от юни насам е още по-напечено, като се има предвид, че повече от четири месеца вървят улични протести с висок заряд на напрежение, а и страната ни е залята от безпрецедентна бежанска вълна.

Още в началото на мандата на министъра му се наложи да ходи по въже.

От една страна, да осигурява надеждна охрана и сигурност на Министерския съвет и парламента, върху които се изливаше народната любов. От друга, да покаже цивилизовано отношение към демонстрантите, които в началото наброяваха десетки хиляди. Колкото и да е чудно, вътрешният министър засега поддържа трудния баланс.Благодарение на неговите усилия полицаите бяха окомплектовани с жилетки "Антиконфликт" и като цяло запазиха толерантното си отношение към протеста. Нямаше прекомерно използване на сила и жестокост при разпръскване на най-инфарктните блокади на парламента като тази на 23 юли, известна като "нощта на белия автобус".

Призиви за твърда ръка се чуваха многократно, а Волен Сидеров дори призова МВР да арестува демонстрантите, които в неговите очи са "терористи". Стигна се дотам лидерът на "Атака" да поиска оставката на Йовчев.

Вътрешният министър обаче запази сравнително толерантния тон към улицата. Той даде отпор и на партийните щения на управляващите партии. Не допусна в министерството да нахлуят партийни комисари нито на БСП, нито на ДПС. Заради леки съмнения, само за два часа се раздели с натрапения му червен заместник Иван Иванов.

Йовчев успява засега да отиграе и бежанската криза, стоварила се над страната. Донякъде оправдано прехвърля вината за слабата подготовка върху бившия кабинет. В същото време поема отговорност за сегашните неудачи се стреми да мобилизира всички ресурси за справяне с проблема.

Макар да се намира между чука и наковалнята, в епицентъра на сблъсъка на всякакви сили, той печели доверие с хладнокръвните си и премерени действия и умело лавира между радикалните настроения.

Снимката с Иван Костов роди няколко сценария, граничещи с теории на конспирацията. Версията на Борисов за флирт с Реформаторския блок е не по-малко притеснителна за Станишев и Местан. БСП и ДПС и без това гледат подозрително на непрестанните Бойкови хвалби към министъра от сорта на: "Не му завиждам на Йовчев, защото на него ще му падне главата, а той е добър министър. Орешарски и Станишев са безотговорни хора".

Това им даде повод за съмнения, че е запазил близостта си до ГЕРБ, тъй като беше шеф на ДАНС и съветник на премиера в периода 2009-2013 г. Възходът му при всички власти и умението да запази добри отношения с биещите се помежду си играчи пък навеждат мнозина на мисълта, че при нова ескалация на политическата криза Цветлин Йовчев ще бъде идеалната компромисна фигура, която хем да поеме юздите на евентуално правителство на националното съгласие, хем да осигури бленуваната от масите "твърда ръка".

Времето ще покаже доколко тези хипотези са близо до истината и чий жокер може да се окаже сегашният вътрешен министър.

3 пъти си тръгва, за да се върне

По негов доклад Командира разчисти кабинета си през 1999 г.

Цветлин Йовчев се слави като човек на реда.

В основата на всичко стои инженерното му образование във военноморското училище във Варна. Като всеки техничар обича да знае накъде да протегне ръка, за да намери нужния инструмент. Кариерата му в МВР е пълна с превратности. Постъпва през 1993 г., а през 1999 г., когато на власт е Иван Костов, е шеф на руското направление в контраразузнаването. Година по-късно от страната са изгонени петима руснаци, сред които Денис Ершов и Майкъл Чорни. Всички получават забрана да влизат през границите ни за срок от 10 години. Пак по същото време Цветлин е и един от авторите на доклада на НСС, който Иван Костов използва, за да се освободи от някои от най-скандалните си министри. Наред с Евгений Бъкърджиев, Валентин Василев и Александър Божков, сред отстранените е и вътрешният министър Богомил Бонев.

В средата на първото десетилетие на новия век Цветлин Йовчев рязко сменя фронта - от Русия се премества далеч на Запад - започва да отговаря за Европа, САЩ и Далечния изток. Така Йовчев трябва да разузнава потенциалните опасности от наши доверени партньори. Работата обаче му носи само похвали от партньорските служби.

Впечатлява със систематичност и организираност, не обича да импровизира и да се осланя на непроверени версии. Нито пък обича да манипулира и изкривява фактологията в зависимост от нечии ефимерни политически или икономически пристрастия. Затова и когато остане извън системата, Йовчев се втурва към научни трудове и публикации - в сферата на лидерството, на информационните аспекти на организационната култура на ДАНС, каквато е темата на докторската му дисертация.

Точно това се опитва да направи и в МВР, след като стана вътрешен министър. Натисна полицаите да работят с агентура, а не само да се уповават на подслушвани разговори. Първите му приоритети бяха работата по 6 нови закона, отделянето на службата за подслушване в отделна агенция, написването на правила за кариерно израстване.

СРС със сигурност е сред най-омразните абревиатури за Йовчев. На три пъти той напуска МВР точно заради скандали с подслушване. Първият път си тръгва заедно с Иван Драшков заради разработките "Галерия" и "Опасните". След това Йовчев се връща като директор на ДАНС, но следва втория скандал с изтеклите записи на Ваньо Танов. Тогава след кратка реплика на премиера Бойко Борисов за подслушването в ДАНС, Йовчев си тръгва, без да се двоуми. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев определя постъпката му като "една старомодна почтеност".

'По-късно Йовчев става секретар по сигурността на президента Росен Плевнелиев. Тръгва си, след като според различни източници, става ясно, че МВР е подслушвало президента и разговорите по съставянето на служебното правителство.

За да дойде поредното му завръщане като ключова фигура в кабинета "Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай