Катастрофа в спешната помощ

Катастрофа в спешната помощ | StandartNews.com

Уж е приоритет за всеки министър, но изглежда обречена

Правителства и здравни министри се менят, а спешната помощ остава "в блатото" на безпаричие, агресия и дефицит на кадри. Има ли светлина в тунела? Пред "Стандарт" отговаря Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на спешните медици.

Спешната медицинска помощ е любим приоритет на всеки нов здравен министър. Въпреки това тя се приближава към своя логичен край заради липса на визия и конкретни действия за разрешаване на кадровия дефицит, хаоса в работата, саморазправата с екипите, липсата на перспективи и достойно заплащане. Кабинетът на министър Таня Андреева също създаде концепция за развитието на сектора до 2020 г., но и този проект няма да реши проблемите. Съществуват сериозни различия във визията на експертите в МЗ, националният консултант по спешна медицина, научното дружество по спешна медицина и на хората, работещи в спешна помощ. Те проличават в анализа на финансовата и времева рамка за реализацията на концепцията. В проекта е предвидено до края на 2014 г. да се слеят 34 спешни приемни отделения и 171 филиала по спешна помощ в единна структура, финансирана от държавата. За тази цел са предвидени 35 млн. лв. от бюджета. В същото време директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" иска 50 млн. лв. допълнително от държавата за болницата, а проектът за концепция предвижда усвояване на общо 100 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" за изграждане и оборудване на спешни болнични комплекси в 27 болници в страната.

При такова жалко финансиране

сливането на спешните отделения и ЦСМП е обречено на провал. Спешните медици не желаят подобна промяна, защото тя би засилила кадровия дефицит и би затруднила обслужването на спешния пациент.

Ние настояваме за нормативни промени, триажиране на спешността, алгоритми за работа, безопасни и сигурни условия на труд и достойно заплащане и перспективи за повишаване на квалификацията. В проекта за концепция се предвиждат нормативни промени до края на юли, но това няма как да се случи поради факта, че министърът на здравеопазването е в оставка. Научното дружество по спешна медицина не възнамерява да създава протоколи за триаж на спешния пациент и алгоритми за поведение. Независимо от растящата агресия в концепцията се предвижда въвеждане на радиостанции ТЕТРА едва през 2015 г. А те биха подобрили и обединили комуникациите между всички служби за спешно реагиране и биха обезопасили екипите с паник-бутони. Наредбата за специализации на лекари не е променена и все още никой лекар в ЦСМП не може да започне специализация, докато работи в системата.

Професията "лекарски асистент" така и не бе утвърдена

а нормативната уредба и общонационалните образователни изисквания за обучението на парамедици и лекарски асистенти не са приети.

И така, в навечерието на служебно правителство спешната помощ у нас е все така хаотична, обезкръвена откъм кадри, изложена на непрекъсната агресия и критики от недоволни пациенти. Все още не знаем дали проектът за концепция за развитие на спешната помощ у нас ще се реализира, но със сигурност знаем какви ще са последствията за нас - катастрофални - и в двата случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай