Какво предложиха Клинтън и Тръмп

Какво предложиха Клинтън и Тръмп | StandartNews.com

вестник "Фигаро"

Американците гласуват днес на избори, които трябва да определят новия президент на САЩ. Изборът им бе между двамата основни претенденти - на Републиканците Доналд Тръмп, и на Демократите - Хилари Клинтън. Какво предложиха на избирателите двамата претенденти в няколко основни области разказва вестник "Фигаро".

Външна политика

Клинтън не подкрепя изпращането на повече сухопътни сили в Близкия изток, в това число и в Сирия. Тя подкрепя увеличаването на специалните сили, които вече са там, което да е в комбинация с установяването на зона забранена за полети. Клинтън говори за увеличаване на правомощията в областта на разузнаването с цел борбата срещу Ислямска държава. Тя иска интернет гигантите да са по-активни в усилията за борба с тероризма. Отношението й към Русия е определяно като по-непоколебимо от това на Барак Обама.

Тръмп иска да сломи ИД и за целта е отворен към идеята за сътрудничество с Русия. Той иска затварянето на сектори от интернет с цел борбата срещу онлайн вербуването от ислямисти и онлайн радикализацията. По въпроса за Сирия той подкрепя идеята за създаване на зона за сигурност за сирийците в пределите на страната им и смята, че богатите на петрол монархии от Персийския залив трябва да финансират това начинание. Тръмп оказва да приеме сирийски бежанци в САЩ. Той иска да увеличи американската армия и иска Япония, Германия, Южна Корея и Саудитска Арабия да имат по-голям принос във връзка с финансирането на военната помощ, която им предоставя САЩ.

Имиграция

Клинтън иска да улесни достъпа до американско гражданство за около 11-те милиона души, които са в нерегламентирано положение. Тя се обяви и за приема на 65 000 сирийски бежанци.

Тръмп иска да издигне гигантска стена по границата с Мексико, чиято стойност, оценявана на между 10 и 12 милиарда долара, ще бъде финансирана от тази страна. Той иска утрояване на имиграционните служители и на митничарите, задържане на незаконните мигранти до връщането им в тяхната родна страна. Тръмп проповядва нулева толератност към чужденците, извършили престъпления. Той иска затягане на визовите политики. Бе обявил и че ще затвори временно границите на САЩ за мюсюлмани.

Търговия

Клинтън се обяви срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение, което според нея не съдържа достатъчно гаранции и защити за американската икономика. Клинтън е против подписването на Транстихоокеанското партньорство, договорено с 12 страни от Тихоокеанския регион. В миналото тя го подкрепяше, но сега твърди, че заради притесненията на електората от делокализацията тя не може да го подкрепи в сегашното му състояние.

Тръмп смята, че Китай, Япония, Мексико, Виетнам и Индия ощетяват САЩ като затварят пазарите си за някои американски износни стоки и обезценяват тяхната валута. Той залага на произведеното в САЩ и иска да наложи мита върху китайските продукти, както и да наложи допълнителни данъци върху американските предприятия, изнасящи производството си в Мексико. Тръмп отхвърля Транстихоокеанското партньорство и обмисля предоговарянето на споразумението за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико, влязло в сила през 1994 г.

Икономическа и фискална политика

Клинтън подкрепя увеличение на минималната заплата на федерално ниво на 12 долара и мерки в подкрепа на малките предприятия. Тя пледира за план за възстановяване и обновяване на инфраструктурата и за създаване на работни места. Тя обещава да не увеличава данъците за средната класа, но иска по-богатите да плащат своя дял. Тя обещава и да сложи край на фискалните ниши, позволяващи на ръководителите на фондове да се ползват от по-ниска данъчна ставка. Тя предлага данък от 65 процента, срещу 40 процента сега, върху наследството, превишаващо 500 милиона долара за един човек и 1 милиард долара за двойки.

Тръмп иска намаляване на данъците за всички и премахване на данъка върху наследството, както и намаляване на корпоративните данъци от 35 на 15 процента, като се надява, че така ще има подем в растежа и заетостта и намаляване на дълга. Милиардерът има намерение да обяви война на разхищенията на държавни средства и да намали бюджетите на министерството на образованието и на Федералното управление за защита на околната среда.

Семейни права

Клинтън иска въвеждането на платена 12-седмична отпуска по бащинство и обещава да продължи работа по здравната реформа на Обама.

Тръмп обещава 6 седмици отпуск по майчинство и приспадане от данъците на разходите по грижи за децата на домакинства, печелещи под 500 000 долара на година. Тръмп обещава да не пипа бюджетите на федералните програми за здравеопазване Медикеър и Медикейд, съответно за възрастните хора и за хората с ниски доходи, но иска да премахне здравната реформа на Обама, осигуряваща здравна застраховка на милиони американци, които до този момент не са имали такава.

Образование

Клинтън иска училище да се започва на 4 годинки и предлага премахване на университетските такси за студенти от семейства с доходи под 85 000 долара на година.
Тръмп не вярва в безплатните университети.

Огнестрелни оръжия

Клинтън иска да направи повсеместни проверките на съдебното и психиатричното минало на хората, желаещи да си купят огнестрелно оръжие по интернет, на панаири или на изложения. Тя иска премахването в определени случаи /масови стрелби/ на законите, които защитават от отговорност производителите, дистрибуторите и търговците.

Тръмп защитава правото на самозащита с оръжие. Той е против проверките на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия.

Околна среда

Клинтън обещава да спазва споразумението за климата от Париж и да намали емисиите на парникови газове с 30 процента до 2025 г. в сравнение с нивата от 2005 г. Тя иска да отдели 60 милиарда долара за енергиен план и да инсталира 500 милиона соларни пана преди края на мандата си.

Тръмп отрича въздействието на човека върху глобалното затопляне. Иска напредък за въгледобивната промишленост и казва, че ще отмени някои решения на Обама, като например това за ратификация на договора от Париж или анулирането на проекта за петролопровода Кийстоун Ек Ел, който трябва да свързва Канада с Мексиканския залив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай