Хакери срещу джихадисти

Хакери срещу джихадисти | StandartNews.com

Те атакуват сайтове в интернет, блокират сървъри и създават проблеми и на най-мощните страни в света. Хакерската група на "Анонимните" обяви война и на "Ислямска държава", издирвайки нейни профили в социалните мрежи.

На фона на епична музика двама мъже с войнствен вид говорят за атентатите в Париж. Видът им силно напомня за филма "Матрицата". "Анонимните" обявяват война на "Ислямска държава". Само часове след кървавите престъпления във френската столица хакерската мрежа на "Анонимните" публикува видео, което досега е било гледано от над 5 милиона юзъри. В него представител на групата заявява, че започва най-голямата интернет операция срещу ИД, която е била стартирана досега - "Гответе се за масивни хакерски атаки. Войната е открита, гответе се за нея!", заявява той войнствено.

От "Анонимните" твърдят, че вече са открили над 5500 акаунта на "Ислямска държава" в Туитър. "Атентатите в Париж не бива да останат ненаказани. Нашите членове в цял свят ще открият цялата тази паплач, която убива невинни хора", казва активист на хакерите.

На специално за целта създаден акаунт в Туитър #OpParis (@opparisoffical) започнаха да се публикуват информации за юзъри, заподозрени в тероризъм, с цел техните акаунти или цели сайтове да бъдат неутрализирани. "Анонимните" използват войнствена лексика, но всъщност не одобряват борбата с оръжия и бомби.

Обявяването на война срещу джихадистите предизвика много положителни отзиви в мрежата. Под хаштага #OpParis те призовават и други юзъри да се включат във войната срещу "Ислямска държава".

За ислямистите от ИД комуникацията в интернет е от огромно значение. Именно там те набират нови бойци, особено от европейските държави. В интернет те разпространяват и своята пропаганда. Туитър дълго време им служеше като основна платформа за рекламни съобщения, които често пъти съдържат крайни жестокости. В резултат на това Туитър реши да затегне правилата за ползването на социалната медия, но въпреки това "Ислямска държава" си остана силно застъпена.
Според проучване на учените J.M.Berger и Jonathon Morgan симпатизанти на "Ислямска държава" са притежавали между 46 000 и 70 000 акаунта в периода от септември до декември 2014 година. Службата за кратки съобщения "Telegram" също активно се ползва от ислямистите. Привърженици на терористичните милиции на ИД бяха разпространили именно там съобщения за атаките в Париж.

Затова не е учудващо, че ислямистите взимат на сериозно предупрежденията на "Анонимните". Според статия в специализираното издание "Business Insider" ИД е дала съвети на своите последователи как да се предпазят от хакерските атаки - например да не отварят линкове, чиито произход не им е добре известен. Това стана повод хакерите да се подиграят на тези препоръки, наричайки ги "Наставления за идиотите от ИД".

"Анонимните" всъщност не желаят да ги наричат хакери. Те самите се осъзнават като идеолози на един по-свободен свят. През последните 12 години те се прочуха с хакерски атаки срещу правителствени и корпоративни сайтове. Не за първи път групата взима на мушка джихадистите -след атентата срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. тя също така обяви действия срещу тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай