ГЕРБ си осигури дълъг мандат още преди вота

ГЕРБ си осигури дълъг мандат още преди вота | StandartNews.com

Институтът по социология "Иван Хаджийски" публикува ежемесечния си анализ за месец юли. Докладът е изготвен под общата редакция на проф. Петър-Емил Митев и е резултат от традиционната дискусия с участието и на Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Анастас Стефанов и Пламен Владимиров.

Партиите се готвят да подхванат недовършените реформаторски сюжети в предизборната кампания, за да извлекат максималната полза. Твърденията, че след местния вот е все по-възможна реконструкция на кабинета, усилват нервността на отделните играчи и превръщат залога на изборите от местен - в национален.

В отминаващия политически месец всяка от трите водещи реформи беше раздвоена. Доскоро те имаха ясни носители (Иванов, Москов, Калфин), но наскоро беше "разказана" втора съдебна реформа, а на Москов и Калфин бяха противопоставени други идеи, и то често от представители на ГЕРБ. Така Борисов се намесваше накрая като посредник и реализира съществен двоен успех - укрепи ролята си на обединител и се представи като истинския мотор на реформите. В голямата и бърза политическа размяна в последните седмици президентът беше бламиран и

не е ясно дали получи нещо в обещание или утешение

Мая Манолова пък очевидно получи нещо. Но най-много получи ДПС. Триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ промени геометрията си в полза на ДПС, без ГЕРБ да губи "водещата" роля. "Десният завой" на ДПС е взет. ДПС не позволи на РБ да се утвърди като "западния", "предпочитания" партньор на ГЕРБ в управлението. И двете формации застават като еднакво "западни", което съвсем сви терена на кампанията срещу ДПС като представители на местната олигархия и на връзките с Русия. Сега и антикорупционното законодателство, и промените в закона за съдебната власт стават зависими от мнението на движението като пазител на "конституционния консенсус". ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат - невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. По-добра изходна позиция за преговорите за бъдещите президентски избори трудно може да бъде измислена. Опитът на лидера на ДСБ Радан Кънев да заплаши ГЕРБ с "предоговаряне на управлението" и нови избори беше посрещнат сдържано от ДБГ и контриран рязко от СДС. Ако ДСБ са прави, че ГЕРБ не иска тяхното напускане, за да не задълбочат зависимостта си от ДПС, то не по-малко вярно е, че ГЕРБ няма намерение да им позволи да диктуват дневния ред на управлението.

През това време в БСП тече продължаващо "олевяване"

и то в посока на национално-патриотичната ниша. Номинацията на Михаил Мирчев е симптом за това. Предстои да се разбере дали този курс изолира БСП или не. АБВ пък остава да чака или пълна маргинализация на БСП, или привличане на БСП в орбитата на Първанов след едни неуспешни местни избори и в контекста на предстоящи президентски. В същото време Патриотичният фронт продължава да дълбае "своите" си теми: Гърмен и незаконното строителство, битовата престъпност, цените на тока, като остава единствен техен говорител през отминаващия месец. Донякъде движение в собствен коловоз продължава да развива и "Атака" - по антиамериканска линия. Но за пореден месец трябва да се констатира, че "Атака" практически отсъства от политическия живот и пребивава в сянка, без да наложи нито една тема във водещите новини.
България отново е с раздвоена външна политика. Едната линия е "прогерманска". В поредица интервюта Борисов изрази надежда, че е добре санкциите спрямо Русия да паднат. Борисов навярно основателно разчита, че неговата последователност ще бъде оценена в Брюксел и Берлин. Критерий за това през есента ще бъдат два фактора, впрочем отсега посочени от премиера - бъдещият доклад на ЕК и развитието по казуса Шенген, специално за въздушните и водните граници на страната. Другата линия очаквано е "проамериканската", осъществявана най-вече от президента Плевнелиев и външния министър Митов. От Вашингтон министър Митов окачестви Русия като "сериозна заплаха" за нашата сигурност и настоя за запазване на санкциите - обратно на Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай