Генералът обра протестния вот, Марешки е новият хит

Генералът обра протестния вот, Марешки е новият хит | StandartNews.com

д-р Димитър Ганев, Изследователски център "Тренд"

Две изненади поднесоха изборите за петия президент на България. Първата безспорно е успехът на генерал Румен Радев, на когото преди кампанията а и в нейнто начело се отреждаше втрото място. Но явно г-жа Цецка Цачева не успя да се наложи като водещ претендент и не успя да мобилизира дори твърдия електрат на ГЕРБ, да не говорим за т.нар. периферия. Високият резултат на Румен Радев може да се обясни с привличане на по голямата част от протестния вот. Последните социлогически проучвания преди изборите вече даваха индикции, че той е в състояние да победи Цецка Цачева на балотажа.

Втората изненада е възходът на Веселин Марешки, който излезе на четвърта позиция. Това е новият играч на политическия терен, който без съмнение ще атакува парламента при едни избори - все едно предсрочни или редовни.

Двойката Каракачанов-Нотев зае очакваното трето място, най-вече заради самия факт че за пръв път след 1989 г. националистическите формации се явиха на избори обединени. Убеден съм, че този формат ще се запази и за парламентарни избори. На миналите президентски избори г-н Каракачанов взе само около 30 000 гласа, а сега те са поне десет пъти повече. За този успех безспорно изигра роля и глобалната геополитическа обстановка, свързана с националната ни сигурност, ислямския тероризъм и най-вече - мигрантската вълна. Все теми, по които националстите винаги са имали една категорична радикална позиция. Което не можеше да не привлече гласовете на значителна част от хората у нас, които не приемат категорично каквото и да е присъствие на мигрантите от Азия и Африка на българска земя.

Все още неясна остава позицията на ДПС. Традиционно в Турция е отчетена максимална избирателна активност, но не е ясно засега колко от гласовете са отишли за Пламен Орешарски, и доколко наистина ДОСТ на Лютви Местан, която обяви че ще подкрепи кандидата на ГЕРБ, има влияние сред нашите изселници. Но да се говори за размиване на етническия вот е рано. В България ДПС контролира своя електорат, и на втори тур най-вероятно неговите гласове ще отидат при ген.Радев и ще му гаранитрат победата. Въпросът е само как ще го направи това ръководството на ДПС -официално или с указания по места.
Но при всяко положение резултатите от тези избори ще наложат промяна в политическата конфигурация. Вариантите пред ГЕРБ са два - или преформатиране на управленската формула с вкарване на "Обединени патриоти" в изпълнителната власт за сметка на Реформаторите, или предсрочни избори. Защото явно сегашният модел на кабинета е изчерпан.

Що се отнася до референдума, мисля че той няма да успее да събере нужните 53 процента от гласоподавателите, каквото е законовото изискване - да са колкото гласувалите на последните избори.

Много се коментира и високата избирателна активност. За нея има преди всичко психологически причини - приетият закон за задължителното гласуване, въпреки липсата на реални санкции. Пред урните се явиха допълнително тези 7-8 процента колебаещи се, които на предишни избори са се отказали да гласуват в последния момент.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай