Газово реми между Брюксел и Москва

Газово реми между Брюксел и Москва | StandartNews.com

Таня Харизанова

Кой, как и кога подреди шахматните фигури на газовата карта на ЕС? Каква бе стратегията и тактиката на Брюксел и Москва в играта за газопроводите "Южен поток" и "Набуко"? Как ще се стигне до сделка с реми или до "няма вечни приятели и врагове, има вечни интереси". И защо България се превърна в ключова фигура в газовата игра.

България първа мести пешката още през 2008 г. и започва политически совалки за строителството на руския газопровод, преминаващ през територията й. 2 г. по-късно ЕК "дипломатично" предупреждава страната ни, че ще наруши новите енергийни регулации в общността. И толкова. Едва след като Русия сключи междуправителствени споразумения със страните, през които ще преминава руският газ - България, Сърбия, Гърция, Словения, Унгария, Хърватия и Австрия, ЕК прояви "очаквана" активност.

Закъсня ли Брюксел? Не, просто изчака момента, когато връщане назад няма, за да каже "шах" на Москва. Докато евродепутатите крояха стратегии как да намалят амбициите на Русия за газовия пазар на ЕС, Москва смени тактиката и заложи на междуправителствени споразумения, опитвайки се да заобиколи европейското законодателство, като третира тръбата като междусистемна връзка, а не като газопровод.

До "мат" обаче няма да се стигне, защото ЕК даде недвусмислено да се разбере, че сделка с Русия ще има. И тя е "Южен поток" срещу "Набуко". Какво значи това? Т.нар. Трети енергиен пакет изисква собствениците на тръбите да осигуряват капацитет и на други доставчици на газ. Ако Русия иска да влезе с втория си газопровод в Европа, трябва да се съобрази с европейските изисквания. Така Москва ще остане без полезен ход и ще се съгласи да предоставя на аукцион половината от мощността на тръбата. Освен това Русия не разполага с достатъчно суровина, за да я запълни, твърдят експерти. Всъщност натискът на ЕК е за достъп до входа на руския газопровод - т.е. на територията на България, който може да се ползва за транспортиране на синьото гориво от Каспийския регион. Русия естествено не е съгласна с този вариант заради конкуренцията, която ще намали цената на газа й.

"Набуко" ще бъде включен в маршрута на "Южен поток" и ще пренася каспийски газ по газовата връзка на България с Гърция, в бъдеще и с Турция, и по мрежата на руския газопровод. Това ще стане, без да се изгражда скъпа инфраструктура, като се ползват междусистемните връзки и свободният капацитет на "Южен поток". Още през лятото еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че "проектът за газопровода "Набуко" е жив" и "трасето към Австрия все още е на дневен ред". За рестарт на европейския проект се заговори преди три месеца, когато Брюксел обяви газовите проекти, които ще се финансират приоритетно. Един от тях е газопровод от България до Австрия през Румъния и Унгария. А точно това бе маршрутът на проекта "Набуко", който трябваше да транспортира азерски газ до центъра на ЕС. Така и ще стане, защото следващият ход на ЕС бе подписаното в Баку малко преди Коледа споразумение за доставка на газ от Азербайджан до европейския пазар. А България има договор за покупка на 1 млрд. куб. м азерски газ годишно.

Дипломатическите совалки преминаха на най-високо ниво. Преговорите с Москва вече се водят от Брюксел, а не от отделните държави по маршрута на "Южен поток". Срещу газовия мастодонт "Газпром" излиза "тежката артилерия" на ЕС - Еврокомисията. България първа връчи мандат за преговори с Русия на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Подкрепиха я и останалите страни. Йотингер заяви, че ЕК е съгласна да играе ролята на "адвокат" на страните, участващи в проекта, за предоговаряне на междуправителствените споразумения с Русия.

Така "горещият картоф" бе прехвърлен в ръцете на "Биг брадър". Москва обаче е категорична, че няма да води допълнителни преговори по вече сключените договори и ще поиска допускането на изключения от Третия енергиен пакет за "Южен поток". Всъщност схемата вече е позната - така стана и със "Северен поток". Но ЕС се поучи от грешките си и едва ли ще приеме варианта на Русия. Освен ако има сделка.

Битката с Русия може да се спечели, но дали и войната.

Кой какво ще спечели от газовото реми? Идва ли краят на тихата газова война? Въпреки законодателните маневри на ЕС Москва все пак е на път да влезе на европейския пазар и с втори газопровод. Йотингер пък заяви, че няма нищо против "Южен поток", но той не е приоритет за ЕС. Брюксел извади последния коз със законодателството си, притисна Москва и реанимира без излишни разходи проекта "Набуко". Русия обаче ще има последната дума при провеждането на търговете за свободния капацитет на тръбата. Нещо като - сградата е наша и ние ще решаваме на кого ще дадем офиси под наем. Нищо лично, всичко е само бизнес!

Как България изигра своята партия и какво спечели?

България бе "включена" от големите играчи в газовите игри заради стратегическото си положение. Тя първа отвори вратата за руския газ по "Южен поток" към ЕС, ще транзитира и азерски газ към Централна Европа чрез реанимация на маршрута на "Набуко". Така ще се сбъдне мечтата на редица правителства да станем енергиен център на Балканите и да пренасяме газ до редица европейски пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай