Доброволци срещу стихията

Доброволци срещу стихията | StandartNews.com

Всяко лято - а и не само през лятото, у нас горят гори. Кога от човешка небрежност или зла умисъл, кога от технически гаф или пък просто от жегата. За разлика от "градския" пожар, където и водата ти е под ръка, и пожараникарите пристигат за минути, горските пламъци се гасят трудно. Битката с огнената стихия край Локорско и Свиленградско в последните дни го потвърдиха за сетен път. Да не говорим за станалите вече редовни пожари по Витоша.

Напоследък първи се хвърлят да спрат пламъците доброволци. Често пъти те дори изпреварват пожарникарите и армейските части, че и дори и местните жители. С гасенето се наемат рокери, офроудъри, еколози, планинари - с една дума любители на екстремни спортове и преживявания. Те по принцип са мобилни, защото повечето имат джипове, АТВ-та или мотоциклети. С които достигат не само първи, но и възможно най-близко до огнището на пожара.

Не може да се каже, че пожарната служба и Агенцията за бедствията и авариите не се опитват да синхронизират действията си с доброволците. Но за да стане техният ентусиазъм още по-ефективен, е нужно все пак това взаимодействие да се регламентира. Нека всички тези хора да бъдат официално зачислени като доброволци и да получат някаква допълнителна техника и обучение.

Някои ревностни демократи веднага ще изпищят, че предлагаме възстановяването на доброволните отряди от времето на тоталитаризма. За тяхно сведение в САЩ например 80 на сто от пожарникарите всъщност са доброволци. Така е и в доста европейски страни. Но най-важното е, че за разлика от времената на соца, когато въпросните отрядници често пъти бяха "зороволци", сега наистина става въпрос за свободен избор. Да не говорим колко тийнейджъри ще бъдат отклонени от далеч по-опасни начини за вдигане на адреналина, ако се приобщят към подобна кауза.

Срещу огън, вода и тълпа не се върви, поучава шахът сина си в едно от "Персийските писма" на Монтескьо. Но ако третата от тези стихии - а именно човешката маса, се организира, може да се противопоставя - повече или по-малко успешно - на първата. За целта от споменатите институции се изисква съвсем малко усилие. И почти никакви средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай