Дискусия за вътрешнополитическата ситуация у нас

Дискусия за вътрешнополитическата ситуация у нас | StandartNews.com

София. Анализаторите от Институт "Иван Хаджийски" коментираха вътрешнополитическата ситуация у нас на поредния си брифинг. Агенция БГНЕС предлага основните акценти на някои от участниците.

 

Бойко отвинтва като сапьор Цветанов

Андрей Райчев

Февруари е първият спокоен месец от една година насам, Пламен Орешарски прескочи зимата, правителството не е било никога по-силно от сега след периода на протести. Какво произведе партийната поляризация: четири електората - милион леви - БСП и АБВ, милион десни - ГЕРБ и РБ, 300 000-400 000 хиляди етнически и националистически - "Атака", НФСБ. Сега въпросът е как да се управлява страната. БСП чака да види какво ще покаже АБВ на изборите - ако прескочи бариерата, тази формация ще стане партньор. Нашите на власт - това е формулата, която прави БСП силни. Затова този лидер, който осигури властта, е добре дошъл, който не го направи, е аут. Борисов осъзнава факта, че не може да е сам във властта, трябва коалиция. Преградата към нея е Цветанов. Затова той бавно като сапьор отвинтва главата на Цветанов и води принципно нова политика. ДПС няма много избор - единственият й партньор е БСП. Националистите са разцепени в три посоки, те са около и над 300 000 и лидерството при тях е изключително силно, но ситуацията не позволява да успеят повече от двама от тях. Ако РБ не се класира на изборите, получаваме изключително стабилна биполярност, което означава, че Бареков добре си е направил сметката, защото неговата формация може да бъде тази, която раздава властта.

 

БСП засилва левия завой

Борис Попиванов

Февруари бе преходен месец, случиха се групирания и прегрупирания в политическия сектор, проведоха се висшите форуми на две от най-големите партии.


ГЕРБ върви по пътя от партия на властта към партия на местната власт, което даде отражение и в новото ръководство. БСП огледа състоянието си и на конгреса лидерите не приеха разцеплението, с изключение на Георги Първанов и Румен Петков. Конгресът бе стъпка в утвърждаването на една по-лява същност, стимулирана от конкуренцията на АБВ. Търси се по-широка периферия - един по-различен образ на партията.

 

Вятърът не духа в платната на АБВ

проф. Петър-Емил Митев

На българската политическа сцена се очертават два основни полюса - в единия са идеологическите БСП и ГЕРБ, на другия са етнонационалните партии ДПС и "Атака". Оттук е тревогата за разиграване на етническата карта. Мисля, че идеологическата ос ще възстанови своето значение. "Атака" ще запази своето състояние на непредвидимост, конфронтацията при тях протече по-скоро риторично. За ГЕРБ основите белези в този момент са външна изолация и вътрешен разпад. За БСП - проблемите са с ДПС и с формацията АБВ, която обаче не я докара до разпад, смята професорът. Вятърът не духа в платната на АБВ и бившия президент. Независимо от силния ход на партията на Бареков, която тръгва от дясно към центъра, той е зависим от поражението на ГЕРБ, черпи сила от властовата машина на Борисов и Цветанов.

(По БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай