Денят на булдозериста

Мораториумът върху бутането на незаконните строежи почна да пали етнически страсти

Денят на булдозериста | StandartNews.com

Как едно добро намерение може да се превърне в повод за неразбиране, кавги и размирици. Това показва развръзката около проекторешението на парламента за налагане на мораториум върху събарянето на незаконните постройки, внесено от БСП. Първоначалният замисъл е да бъдат обезсилени издадените заповеди за разрушаване на жилищата в градските части, чиито обитатели нямат друг покрив над главата си. Другите, над които ще се смилят, са рибарските колиби по Черноморието.

Предложението дойде от бургаския депутат Димчо Михалевски, който посочи драмата на жителите на Ченгенето край Бургас. През 70-те години рибарите били прокудени от къщите си заради разширението на пристанището. Разрешено им е да си построят домове в съседство. Бедата е, че те нямат никакви документи за постройките си, а над 40 от тях имат влезли в сила заповеди за разрушаване от строителния надзор. Михалевски изрично уточни, че изключението няма да важи за незаконните строежи в защитените територии, природните резервати и дюните. Все пак останаха някои съмнения дали от мораториума няма да се облагодетелстват и някои едри риби с вдигнати на бързо хотелчета и вилички.
Преди две години ГЕРБ тръгнаха на кръстоносен поход срещу нелегалното строителство и предприеха знакови акции по събарянето на "Веселото село" на митничарите в чашата на язовир "Ивайловград", на търговски обекти в Несебър и Слънчев бряг. Физическото разчистване се ограничи в няколко точки и понастоящем около 2500 сгради в цялата страна имат заповеди за незабавното им отстраняване.

Според червените депутати мораториумът ще спаси една десета от тях, но в обозримо бъдеще ще се наложат поправки в законите, които да наложат трайно решение на проблема. Възможно да излязат и други подобни неуредици - много от старите селски къщи, които се предават по наследство, също не разполагат с нужните документи и могат да се окажат застрашени един ден. Десетките хиляди бетонни гаражи, накацали в кварталите на големите градове, също битуват в правна нелегалност. Ако държавата реши да бъде строга, строителните фирми ще се изхранват дълги години с разрушителни дейности.

Конфликтът оголва няколко горещи точки. От една страна, равенството пред закона изисква правилата да се отнасят за всички и законът да се прилага еднакво. От друга, нито една европейска държава не може да си позволи да разруши единственото жилище на някого и с лека ръка да остави семейства с деца на улицата. Докато обществото с радост посреща бутането на митничарските палати или на циганските гета, то сърцата на зрителите се свиват от гледките на осъдени да останат без покрив рибари.

ВМРО вече плаши с митинги срещу мораториума, който според тях облагодетелства ромите, които имат навика да живеят в мърляви катуни в междужилищното пространство, с което предизвикват гнева на местните жители. Обикновено появата на булдозерите в гетата предизвикват люти скандали, които огласяват и залите на съда в Страсбург. При успешното премахване на копторите пък върху общинските власти пада задачата да приютят бездомните.
Спасението от разгорещяването на страстите с привкус на етнически конфликт е в организирането на широки обществени дискусии по проблемите и търсенето на стратегически решения в законите, вместо панически уж временни мораториуми, които нанасят повече вреди и отварят широки съмнения за двойни игри и договорки под масата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай