Да се провери как някои магистрати забогатяха

Да се провери как  някои магистрати  забогатяха | StandartNews.com

Премиерският съветник Яне Янев показа по БНТ документ, с който обвини ВКС, че следи онлайн всяко решение, което се пише в Софийския градски съд. Това е заповед, от която става ясно, че човек от друг съд управлява един от най-важните административни центрове на СГС. Въпросната заповед е подписана от и. д. шефа на СГС преди година Владимир Йорданов, който преди това е бил във ВКС. Настоящият председател на СГС Калин Топалов не я е отменил. Всичко това е станало с разрешението на председателя на ВКС Лозан Панов, посочи Янев. Пред "Стандарт" той коментира ситуацията в родната Темида и последните скандали в нея.

Въпросът за съдебната система в България не опира само до едни или други есемеси.
Защото това, което се случва днес в нея, само потвърждава една тенденция от последните 10-15 години. А именно, че вместо да става все по-стабилна, все по-ефективна, все по-респектираща и по вдъхваща доверие у гражданите и обществото, тя постоянно се тресе от скандали, разпри и междуличностни войни. Затова смятам, че наистина вече е дошъл момент за решителни промени в съдебната система. И това трябва да започне с приемането на антикорупционния закон, чрез който да се даде възможност да се види как определени магистрати толкова бързо забогатяха. Същите водят непонятен за българските условия и стандарти живот. Не може това да продължава да остава нещо скришно и тайно от обществото. Не може да се гледа само какво са декларирали официално пред Сметната палата определени съдии и прокурори. Важно е и това, което е прикрито от тях. Защото видяхме че когато започнаха дебатите около номинациите за членове на Конституционния съд, на бял свят излязоха куп данни за магистрати, които оперират през офшорки.

Може ли български магистрат да бъде свързан с няколко десетки офшорни компании, и по този начин да се перат пари? Затова, за да може да има осъдени и вкарани в затвора политици, трябва да се проведе наистина операция "Чисти ръце". За да се види кои издава присъдите. Да се види кои магистрати произнасят присъди, с които се защитава законът, а не интересите на определени икономически групировки, или пък са направо по техни поръчки.

Много важно е също да се разбере от кои чужди фондации се финансират българските съсловни организации, включително и тези на съдиите и прокурорите и за какво се използват тези пари.

Що се отнася до есемесите, съдебната система като цяла и съдебната власт по конституция са напълно независими. Но някои хора бъркат независимостта с абсурди, които нямат аналог в нито една европейска държава.

Затова е много важно, когато говорим за тази есемеси, да имаме предвид какво се случва във Върховния касационен съд. Аз питам Лозан Панов, защо неговото протеже Анчо Димитров е на щат в Софийски градски съд, спуснат е с парашут да води отдела за комуникация и статистика. А Софийският съд е напълно независима структура. Не може човек от друг съд да води подобни дела. Откъде си получава заплатата г-н Димитров? Не може да се командват съдии по този начин. Защото техните решения подлежат на обжалване във Висшия касационен съд. Ако Европейската комисия разбере какво става у нас, вече не знам какво ще ни се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай