Да мразиш различния е по-лошо от зараза

Да мразиш различния е по-лошо от зараза | StandartNews.com

Перник отново се прослави. И беше готов да посрещне с камъни и винкели холивудската звезда Салма Хайек, дошла да се снима в главната женска роля на филма "Септември в Шираз". Бдителна бабичка, недоразбрала за какво става дума, решила, че иранските фундаменталисти - всъщност облечени по съответния начин статисти - вече са окупирали славния миньорски град. И вдига на оръжие местното опълчение.

Слава Богу, че бързо се намесиха съответните институции, та да успокоят развълнуваните перничани, че става въпрос просто за кино. Добре все пак, че Салма още не бе дошла за снимките. Защото холивудската красавица си е от "боята" - нали е наполовина ливанка, пък и мексиканците също трудно се различават по този показател от хората от Близкия изток, освен ако не си доктор по антропология. Но не за това става въпрос в случая.

В култовия си роман "Приложението на метода" Алехо Карпентиер описва нещо подобно. Великият тенор Енрико Карузо, дошъл за участие в специално построената от Първия служител на държавата (разбирай обикновен латинодиктатор) опера, се измъква в костюма и грима на Радамес от "Аида" и тръгва да се разхожда по улиците. И е арестуван за нарушаване на обществения морал. Просто защото полицаят, направил това, решава, че става дума за травестит или хомосексуалист...

Иронията и хуморът на знаменития кубински писател в случая е ясна. Както и реакцията на Първият служител: "Ето затова в Европа ни смятат за някаква кафърска (в смисъл неграмотна и изостанала) държава!"

Станалото в Перник поставя днешна България в същото положение. Където е достатъчно да се появи човек с по друг тен на кожата, и местното население да се хване за ножа, че и за пищова, защото у нас режимът за огнестрелното оръжие е почти по американски либерален.

Явно расизмът си остава диагноза за част от българската нация. А специално за перничани, както и за жителите на Розово, може само да препоръчаме да гледат повече филми със Салма Хайек. За да не я сбъркат със сирийска бежанка или с "кака" от ромското гето. Не че това е оправдание за потенциалното насилие спрямо "другия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай