Чужденците в Англия вече са уплашени

Чужденците в Англия вече са уплашени | StandartNews.com

Самира Шакъл, Дойче веле

Убийство, побои, вандалщини: във Великобритания все повече поляци стават жертва на нападения, мотивирани от омраза. След референдума за излизане от ЕС, чужденците на Острова се чувстват все по-несигурни.

На 27 август в Харлоу, северно от Лондон, след тежък побой почина полякът Аркадиуш Йозвик. Във връзка с убийството бяха арестувани шестима младежи, срещу които се води следствие за престъпление, мотивирано от омраза. В събота, 3 септември, стотици хора от всички краища на страната пристигнаха в Харлоу, за да почетат в мълчаливо бдение паметта на убития поляк и така да се обявят срещу омразата. Янета Крайевска от Лондон също е била там. "Ужасно е. Това е лична трагедия за семейството на убития, но и за всички нас", казва тя. "Ние, поляците, сме допринесли много за британската икономика и култура. Отвратително е да гледаш как дори децата стават жертва на език на омразата, а дори и по-лошо."

В неделя, само няколко часа след бдението, в същия град бяха нападнати още двама поляци. Те били атакувани пред една кръчма от петима души. Единият поляк е със счупен нос, а другият - с рани по главата.

"Това престъпление е подло и ужасно. Разглеждаме го като "мотивирано от омраза", но засега няма връзка с убийството преди седмица", каза Тревър Роу от полицията в графство Есекс.

След референдума на 23 юни, когато британците избраха Брекзита, в страната се надигна вълна от подобни престъпления. Така например срещу полския културен център в Западен Лондон бе извършено вандалското нападение, а в Кеймбриджшър раздаваха на хората по улиците насъскващи листовки с надпис "Да спрем полските вредители!".

Още преди последното нападение в Харлоу, полският външен министър Витолд Вашчиковски публично призова Великобритания да вземе мерки. Във Великобритания живеят около 800 000 поляци. Те са една от най-големите малцинствени групи в страната. Повечето от тях пристигнаха след присъединяването на Полша към ЕС през 2004, но и преди това там съществуваше утвърдена полска общност, възникнала още в резултат от Втората световна война. Впрочем най-разпространеният език във Великобритания след английския е... полският.

"Ние, поляците, сме тук от много десетилетия", казва роденият в Северна Англия Ярослав, чиито родители емигрират през 50-те години. "Но това, което се случва напоследък, ме кара да се замисля за бъдещето. След референдума мнозина от нас станаха жертва на словесна агресия, че и по-лошо. Когато непрекъснато чуваш такива новини, няма как да не се уплашиш и да си кажеш, че сигурно идва и твоят ред. Или редът на сина ти."

Положението е толкова сериозно, че полската министър-председателка Беата Шидло настоява за среща с британската си колежка Тереза Мей, на която да разговарят за нападенията срещу поляци на Острова. Трима полски министри също оповестиха посещения във Великобритания - по същия повод. Полицията в Харлоу ще усили видимо присъствието си по улиците, за да успокои хората и да ги защитава по-добре. Същевременно британското правителство обяви амбициозен план, който предвижда силите на реда да се борят по-ефикасно срещу престъпленията, мотивирани от омраза, които нараснаха главоломно след референдума. "След нападението в Харлоу опасения се надигат не само в полската общност. Всички имигрантски общности все повече се безпокоят за своето благосъстояние и безопасност," предупреждава Тадеуш Щенцел, председател на Федерацията на британските поляци. "Сега са нужни две неща: справедливо и законосъобразно наказание за извършителите на подобни престъпления, както и добра воля и разбиране от страна на гражданите. Само така ще можем и занапред да живеем заедно, в едно мирно и хармонично общество."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай