Петък,

Членство в еврозоната ще ни свърже по-силно с ЕС

От: Администратор -
979
Членство в еврозоната ще ни свърже по-силно с ЕС
A
A
A

Никола Янков, управляващ партньор в Експат Капитал

България е готова за влизане в „чакалнята" на еврозоната от няколко години насам. От програмата за управление и реформиране на банковата система, публикувана през ноември 2015 г. на сайта на БНБ, става ясно, че членството в Единния надзорен механизъм за България вече не е поставено като цел. Централната банка няма намерение да придвижи страната към влизане в еврозоната. Членството на България в еврозоната би задълбочило интеграцията на страната с ЕС. То би довело до позитиви за българските банки заради улеснен достъп до финансиране и по-нисък риск. Би било адекватно, от гледна точка на политическите приоритети на страната, да заявим официално своето намерение и да оставим на ЕЦБ да вземе политическо решение за разговори с България.
Причината да не се прави стъпка в тази посока най-вероятно са опасенията за загуба на суверенитет върху надзора на българската банкова система. Ако се мине към членство в еврозоната в даден момент, българските банки ще бъдат одитирани и надзиравани от Европейската централна банка и единния надзорен механизъм, което означава, че БНБ повече няма да има такава роля, стрес тестовете ще се ръководят от чужбина, ще има публичност на одитните доклади за българските банки и вероятно ще се наложи да се засили контролът върху някои от тях и да се предприемат мерки за рекапитализация.
Ситуацията е по-скоро политически, а не икономически проблем. Ако бъдат по-пълно представени данните от стрес тестовете на българските банки, това би било аргумент за членството на България в еврозоната, тъй като теоретично ще се види, че страната има стабилна и перспективна банкова система.

(Пред Bloomberg TV Bulgaria)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички