Борисов удари два заека с един куршум

Борисов удари два заека с един куршум | StandartNews.com

Премиерът Борисов предложи за вътрешен министър Румяна Бъчварова, която видно е негов приближен и доверен човек. Това стана ясно и от поверената й роля в изграждането на днешната управляваща коалиция, както и като съгледвач на пукнатините в нея. Премиерът не може да си позволи да сложи човек, който да го изненада така, както министър Вучков направи с оставката. Изборът на Бъчварова за вътрешен министър е изненадващ. Тя е политическа фигура, която не е опорочена до този момент със задкулисни връзки. По този начин премиерът иска да удари два заека - хем да сложи свой човек начело на МВР, хем да е неопетнено лице, което обществото да възприеме положително, както и да бъде достатъчно консенсусна личност и пред коалиционните партньори.

Прави впечатление, че премиерът този път се яви лично в парламента - нещо, което не направи дори при тежките дебати по ратифицирането на външния дълг от 16 млрд. лв. Една от причините неминуемо е, че вчерашните събития и нападки бяха насочени лично срещу него, обвинявайки го в зависимости. Видяхме, че Борисов излезе за миг от ролята си на обединител и се върна към амплоато на премиер от първия си мандат. Той емоционално възприе критиките, че някой го контролира и е зависим, а това провокира бързата реакция. В Народното събрание той представи своето валидно обяснение за възникналата ситуация: "Тези ченгеджийски номера няма да минат". Освен усещането за личен дискомфорт, Борисов съзря и деструкция на стабилността, и взе светкавични решения за кадрови промени.

От поисканите оставки на шефа на ДАНС Писанчев и главния секретар на МВР Лазаров печелят най-вече партньорите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които в последния месец настояваха за тяхната смяна. Управляващата коалиция в последните две седмици претърпя турбуленция - както вътре в партиите, за което показателен е разнобоят на АБВ при одобряването на заема. Леки трусове смятам, че ще има и между партиите в Реформаторския блок - показателно е, че на решителни разговори около последните рокади е присъствал Радан Кънев, но не и лидерите на другите партии от РБ. Дали коалицията ще остане стабилна или още по-коректно колко стабилна ще е, е трудно да се прогнозира дългосрочно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай