Борисов хваща юздите на партията

Борисов хваща юздите на партията | StandartNews.com

Премиерът тушира напрежението между депутатите на ГЕРБ и кабинета

Димитър Ганев,
политолог от "Галъп интернешънъл"

Посланието към широката публика на Бойко Борисов от форума в НДК е очевидно - продължаване на една политическа линия, която беше подхваната още от началото на този мандат на премиера. А именно борбата срещу корупцията, контрабандата, което води след себе си все по-голямата събираемост на приходи в хазната.

Линията "корупция" вероятно ще се засилва

през следващите седмици, защото в дневния ред на Народното събрание ще влезе гласуването на антикорупционния закон по инициатива на Меглена Кунева. По всичко обаче личи, че Борисов иска да си присвои тази инициатива и той да излезе начело на антикорупционната борба.

Но на форума в НДК Борисов не събра целия елит на ГЕРБ, за да им каже, че ще се бори с корупцията. Целта беше съвсем друга - да хване юздите на партията. Премиерът още преди години беше казал, че "Цветанов е моторът на ГЕРБ". По всичко личи, че тази квалификация е все още актуална. Нещо повече. Без съмнение, политическите позиции на Цветан Цветанов в последните месеци нараснаха. Оправдателните присъди, убедителният резултат на ГЕРБ на местните избори се отразиха на политическото самочувствие на Цветанов. Апетитът идва с яденето. Няма съмнение, че вторият човек в ГЕРБ иска да увеличи своето влияние и в изпълнителната власт, и именно заради това ставаме свидетели на нарастващо напрежение между парламентарната група на ГЕРБ, от една страна, и правителството, от друга.

Целта на този форум беше Борисов да опита да тушира тези конфликти. Премиерът ясно демонстрира и на парламентарната група, и на партията, че

е против това разделение

Само по себе си това напрежение работи срещу Борисов, тъй като тези разпри често бламират дейността на ключови министри като вътрешния, здравния, военния и спъват работата на кабинета като цяло. Парламентарната група не възприема тези министри за свои. Случаят с Румяна Бъчварова обаче е друг - там има конкуренция за влияние в сектор "Сигурност" между нея и Цветан Цветанов. Извън този казус обаче нито Николай Ненчев, нито Петър Москов се възприемат от ГЕРБ като техни министри. Декларацията на парламентарната група на ГЕРБ отпреди няколко седмици, която беше насочена срещу кадрите на ДСБ във властта, имаше за цел именно да окаже натиск върху Борисов да замени тези министри.

Въпреки че се говори усилено за конфликт между Борисов и Цветанов, не можем да очакваме това напрежение да премине в открита конфронтация. И двамата са достатъчно опитни, за да разбират добре, че тандемът им е безалтернативен. Борисов не може без Цветанов и Цветанов не може без Борисов.

Третата тема, засегната на форума, беше неизбежна, а именно президентските избори през есента. По всичко личи, че Борисов

не е взел окончателно решение за президентския вот

Борисов сам каза: "Аз съм в голяма дилема за президентските избори". На хоризонта се виждат най-малко два варианта. Неговата дилема е концептуална - от една страна, да подкрепи една по-широка кандидатура, която дори не е задължително да бъде излъчена от партията му. Това ще позволи на Борисов да продължи да бъде основният балансьор в сложната парламентарна конфигурация и единствен възможен обединител. Основната цел - да покаже за пореден път липсата на алтернатива на неговото управление. От друга страна, имаме и втори вариант, който към днешна дата изглежда по-малко вероятен - чисто партийна кандидатура от типа Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова и т.н.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай