Неделя,

Бизнесът работи добре с кабинета "Борисов 2"

От: Администратор -
2478
Бизнесът работи добре с кабинета "Борисов 2"
A
A
A

Нека да разрешат поне проучването за газ в Добруджа

Проф. д-р Николай Вълканов, заместник-председател на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара /БМГК/ и председател на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" АД, в ефира на Радио К2.

За министрите

Бизнесът оценява едно правителство по отношението към него. Кабинетът "Борисов 2" има изключително добро отношение към минната индустрия. Имаме добра комуникация с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, с министъра на икономиката Божидар Лукарски, с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Бизнесът е спокоен тогава, когато има предвидимост, т.е. закони, които не се променят всеки ден. Инвестициите в минната индустрия са свързани със стотици милиони, с банки и затова трябва спокойствие за дългосрочна инвестиция. "Минстрой" открива много работни места, направени са инвестиции за над 150 млн. лв., а ръстът на производството е 50 %, с който малко компании в България могат да се похвалят. Бизнесът е длъжен да развива корпоративна социална политика в районите, в които работи, тъй като там живеят неговите служители. Добрата комуникация и сътрудничество с местната власт в лицето на кмета и общината е задължителна за бизнеса.

За търсенето на газови находища

България не е голям консуматор на природен газ. Ние консумираме около 3 млрд. куб. м природен газ, което е капка в морето в сравнение с други държави. По-важно е България да си стъпи на краката и да започне да разработва своите суровини - както подземните богатства от руди и въглища, така и природен газ, и това, което има в природата. В края на 80-те години на миналия век "Минстрой" АД с една американо-канадска компания започна проучвания в Добруджа за въглища и природен газ. При приключването на първия етап бяха открити големи количества природен газ. Той дали е шистов или не е, все един и същ газ е, CH4. През 80-те години в България беше разрешено и е направено проучване за наличие на въглища и природен газ в Добруджа, при което са направени над 130 дълбоки сондажа - от 1500 до 3000 метра - без да се замърси природата, без нанасяне на екологични щети, дори без да се разбере, че някой в региона прави проучвания. Спекулации са твърденията, че проучванията за газ в Добруджа ще замърсят природата и ще нанесат вреди върху околната среда. Необходими са няколко десетки сондажа, не повече, които не са по системата фракинг. Но неграмотността у хората, които говорят по тази тема, е толкова голяма, че тя е изцяло спекулативна.

Аз нямам личен интерес от това. Нито ще добивам газ, нито мога да го направя. Това може да го направи голяма мощна компания с огромно количество първоначални инвестиции. Това българска компания не може да го направи. Има 3-4 международни компании, които могат да го направят.

Казвам го като българин, като човек, който разбира тези работи и знаейки много добре, че ако искаме да подобрим дори социалното положение в страната, трябва да имаме собствени суровини. Но темата избори, които предстоят всяка година, обърква политиците и ги притеснява да вземат решение.
Нека да не разрешаваме добива, но да разрешим проучването на газ.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички