Бизнесът работи добре с кабинета "Борисов 2"

Бизнесът работи добре с кабинета "Борисов 2" | StandartNews.com

Нека да разрешат поне проучването за газ в Добруджа

Проф. д-р Николай Вълканов, заместник-председател на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара /БМГК/ и председател на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" АД, в ефира на Радио К2.

За министрите

Бизнесът оценява едно правителство по отношението към него. Кабинетът "Борисов 2" има изключително добро отношение към минната индустрия. Имаме добра комуникация с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, с министъра на икономиката Божидар Лукарски, с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Бизнесът е спокоен тогава, когато има предвидимост, т.е. закони, които не се променят всеки ден. Инвестициите в минната индустрия са свързани със стотици милиони, с банки и затова трябва спокойствие за дългосрочна инвестиция. "Минстрой" открива много работни места, направени са инвестиции за над 150 млн. лв., а ръстът на производството е 50 %, с който малко компании в България могат да се похвалят. Бизнесът е длъжен да развива корпоративна социална политика в районите, в които работи, тъй като там живеят неговите служители. Добрата комуникация и сътрудничество с местната власт в лицето на кмета и общината е задължителна за бизнеса.

За търсенето на газови находища

България не е голям консуматор на природен газ. Ние консумираме около 3 млрд. куб. м природен газ, което е капка в морето в сравнение с други държави. По-важно е България да си стъпи на краката и да започне да разработва своите суровини - както подземните богатства от руди и въглища, така и природен газ, и това, което има в природата. В края на 80-те години на миналия век "Минстрой" АД с една американо-канадска компания започна проучвания в Добруджа за въглища и природен газ. При приключването на първия етап бяха открити големи количества природен газ. Той дали е шистов или не е, все един и същ газ е, CH4. През 80-те години в България беше разрешено и е направено проучване за наличие на въглища и природен газ в Добруджа, при което са направени над 130 дълбоки сондажа - от 1500 до 3000 метра - без да се замърси природата, без нанасяне на екологични щети, дори без да се разбере, че някой в региона прави проучвания. Спекулации са твърденията, че проучванията за газ в Добруджа ще замърсят природата и ще нанесат вреди върху околната среда. Необходими са няколко десетки сондажа, не повече, които не са по системата фракинг. Но неграмотността у хората, които говорят по тази тема, е толкова голяма, че тя е изцяло спекулативна.

Аз нямам личен интерес от това. Нито ще добивам газ, нито мога да го направя. Това може да го направи голяма мощна компания с огромно количество първоначални инвестиции. Това българска компания не може да го направи. Има 3-4 международни компании, които могат да го направят.

Казвам го като българин, като човек, който разбира тези работи и знаейки много добре, че ако искаме да подобрим дори социалното положение в страната, трябва да имаме собствени суровини. Но темата избори, които предстоят всяка година, обърква политиците и ги притеснява да вземат решение.
Нека да не разрешаваме добива, но да разрешим проучването на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай