Агресията е заразна

Агресията е заразна | StandartNews.com

Доц. Маргарита Бакрачева,
психолог

През последните месеци Европа бе залята от вълна от тероризъм. Редом с това имаше и случаи, в които психически лабилни хора извършваха атаки. Големият въпрос е дали всеобщата несигурност и чувството за заплаха не разбуждат и демоните вътре в нас и дали агресията не е заразно зло.

Негативната динамика в социално-икономически план, промените, големите миграционни потоци, особено през последните години и доста честите напоследък терористични атаки все повече допринасят за това, което наблюдаваме през последните десетилетия, а именно - нарастване на агресията. Това се отразява на всички нива. Ако трябва да слезем до най-ниското ниво на обяснения, трябва да потърсим причината в това, че се оказва, че хората усещат, че живеят в ситуация на несигурност и са оставени по някакъв начин сами да се оправят. Това е по-съзнателен или по-неосъзнат механизъм, който ако го съотнесем към нашите култура и държава, е в комбинация с липсата на достатъчно наказания, които следват агресивните прояви. Основните фактори са несигурността на цялата обстановка и стресът, който тя провокира, и, от друга страна, усещането, че в един момент трябва сам да отговаряш за себе си. Наблюдаваме като тенденция, че битовата агресия и тази в училище вече се премести и върху момичетата, които реагират с чисто инструментална агресия, а не толкова с вербална, както е характерно за полово-ролевите стереотипи. Но тя в никакъв случай няма връзка с другата агресия, която е свързана с чисто терористичните действия и техните самоубийствени и агресивни прояви, за които причините са много различни.

Проявата на агресия е първична реакция. В най-общ план тя е положителна, тъй като служи за оцеляване и е усещане за себесъхранение. Ако обаче агресията не е реакция с цел самозащита, тя придобива форма с отрицателен знак. Колкото повече виждаме и чуваме около себе си агресия, в медии и в социалните мрежи, толкова повече тя става част от ежедневието ни и се повишава нашият толеранс към нея. Особено при децата и подрастващите, които нямат толкова изразени критерии докъде да се спре и приемат ситуацията, в която живеят за нещо нормално. В този смисъл агресията е абсолютно заразителна. Тя кара хората да увеличават границите, които поставят, и децата да не изразяват несъгласието си с подобни прояви. Между другото програмите за превенция на агресията в училищата през последните години, които се прилагат не само у нас, но са европейска тенденция, се насочват не само към овладяване на проявите на агресия, но към формиране на промяна в отношението на децата, така че те да разграничават допустимото от недопустимото и да не се притесняват да изразят мнението си и най-вече - да потърсят помощ.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай