Започва кампания за популяризиране на ползата от рибата

Започва кампания за популяризиране на ползата от рибата | StandartNews.com

Монтана. На територията на Северозападна България започна информационна кампания за ползите от продуктите на рибарството и аквакултурите, съобщи в Монтана Илияна Калоянова, ръководител на проект за това. Кампанията ще продължи 12 месеца в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Тя се финансира от европейската програма за рибарство.

Предстои изготвянето на анализи за консумацията на риба от населението в петте области и разпространение на информационни продукти за ползата от нея. Ще бъдат отпечатани хиляди брошури, създадени филми и изработени пътеводители за видовете риби. За 10 месеца в Северозападна България ще се появят и 20 билборда, насърчаващи консумацията на риба.

България е на последно място по консумация на риба в Европа, съобщи експертът проф. Ангел Цеков, преподавател в пловдивския университет „Паисий Хилендарски". В момента у нас се произвеждат едва 5 – 6000 тона сладководна риба, внася се и некачествена замразена риба. Годишната консумация е 5 – 5,5 кг на човек от населението. Народите със здравословно хранене консумират над 30 кг, а в някои азиатски страни и до 80 кг на човек за година.

България има уникални природни условия за производство на риба. След 2009 година рибовъдите у нас получават и субсидия от Европа. Производството на риба обаче не е нараснало чувствително. Рибовъдите в Монтана пласират продукцията си на румънския пазар, а не на местния заради липсата на търсенето и. В сравнение с България съседните страни Гърция и Турция консумират много повече риба, каза още експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай