Неделя,

Започва изграждането на културен център за таланти в Стара Загора

От: Матей Бонев -
Започва изграждането на  културен център за таланти в Стара Загора
A
A
A

 Започват строително-монтажните работи на дарената миналата година сграда в центъра на Стара Загора, която ще се превърне в културен дом за талантливи деца в.Това съобщиха днес от общината. съществуваща сграда в цeнтъpa нa гpaдa. Имотът, c дaнъчнa oцeнĸa нaд 1 млн. лeвa бе дарен на старозагорци от Mapия Жeĸoвa,наследница на богата старозагорска фамилия. Центърът щe нocи имeтo нa нейния пoĸoен брат пpoф. Πeтъp Жeĸoв - видeн oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa".
 След основния ремонт и реконструкциятата, които ще струват над 900 хил. лв, културният център ще разполага с камерна зала за 48 места, зала за експозиции и музикален магазин. Обектът трябва да готов до 6 месеца.Такава бе волята на благодетелката - ремонтът на сградата да започне до 1 г. след дарението.
Проектът предвиждал възстановяване на зазиданите врати и прозорци по южната фасада и възстановяване на английските дворове към тях.Ще бъдат реставрирани и съществуващите от 1939 г. архитектурни елементи - конзоли и главен корниз при стрехата на сградата. 
За осигуряване на достъп за трудно подвижни лица ще бъде монтиран асансьор, разположен в двора. На втория и третия етаж ще бъдат разположени кабинети по музика, актьорско майсторство и рисуване. Сградата ще бъде противопожарно обезопасена и топлоизолирана.
 Ще бъде изградена нова ограда със стоманобетонови колони и метални пана между тях, на които децата ще могат да експонират свои художествени творби.
 Фото - Община Стара Загора 
 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички