Неделя,

Враца е пред грипна епидемия

От: Стандарт -
209
Враца е пред грипна епидемия
A
A
A

От 29 януари до 5 февруари включително в област Враца се обявява грипна ваканция в учебните заведения. Прекъсването на учебните занятия е част от мерките, които бяха гласувани днес на заседанието на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

По данни на РЗИ–Враца, ситуацията е предепидемична. През последната седмица, на територията на областта, заболеваемостта с грип и ОРЗ е 242,26, като общата за същата седмица в страната е 227,21. При сравнение със заболеваемостта в областта за предходната седмица, се забелязва повишаване на регистрираните заболели. Повишаването на броя на заболелите е във възрастовите групи от 5 до 14-годишна възраст и от 30 до 64-годишна възраст.

Областният управител Малина Николова предложи да бъдат прекратени учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 29 януари до 5 февруари, като по тази мярка директорът на РЗИ – Враца да направи предложение до началника на РУО, който да информира министъра на образованието и науката за издаване на заповед.

Въпреки големия брой отсъстващи деца в детските градини, не се допуска сливането на групи, поради усложнената епидемична обстановка. За детските заведения се прилагат мерките за обща хигиена, филтър, определяне на помещение – изолатор, от което родителите на изолираните болни деца ги връщат в домовете и недопускане на заболели от грип и ОРЗ на работното място служители на детските градини.

Като втора мярка, Областният оперативен щаб взе решение кметовете на общини да въведат ограничителни мерки за организиране и провеждане на масови събития и обществени мероприятия.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията