Видин има шанс да стане логистичен център

Видин има шанс да стане логистичен център | StandartNews.com

Видин. Видин има шанс да стане логистичен център, твърди в интервю за в. "Стандарт" Валери Андреев, изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД.

- Г-н Андреев, наскоро съобщихте, че съществува сериозен инвеститорски интерес към проекта "Икономическа зона София - Божурище". За какви инвеститори става дума?

- Проектът е готов да стартира. Успоредно с това провеждаме и активна маркетингова политика, защото голямата площ на зоната изисква тя да бъде популяризирана сред повече инвеститори. В резултат на нашите усилия в тази посока бяха отправени и първите запитвания за конкретни проекти. Това са западноевропейски компании в областта на машиностроенето и електрониката, които търсят разширяване на производството. Интерес проявяват и международни компании от областта на транспорта и логистиката. През последните няколко месеца след активна комуникация на политическо и фирмено равнище за привличане на инвеститори от Китай, нашите действия започват да дават резултат. Тази тенденция се засили особено след април, когато във Варшава беше представена програма за подобряване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа. Една от дванадесетте мерки, които бяха предложени от китайския премиер, е свързана с изграждането на икономически и технологични зони в партньорство със съответната страна, които да бъдат платформа за реализация на проекти от китайски инвеститори. При нашите срещи и разговори с представители от Китай, както и с посолството на КНР в България, оценката е, че Икономическа зона София - Божурище, отговаря на всички изисквания и би могла да бъде един от най-успешните проекти.

- Как ще се отрази завършването на Дунав мост 2 върху развитието на Северозападния район?

- Дунав мост 2 е изключително важен инфраструктурен проект. Със сигурност част от транспортните схеми на големите компании ще бъдат преразгледани, защото мостът ще оптимизира техните разходи. Има шанс районът около моста да се утвърди като логистичен център, а изградените нови пътни връзки ще скъсят разстоянието до Западна Европа. Това ще промени облика на Видин и ще го направи по-привлекателен за инвеститорите.

- Говори се за сериозен интерес към Свободна зона - Видин. Ще разкажете ли повече?

- В периода на изграждане на Дунав мост 2 територията на Свободна зона - Видин беше използвана от главния изпълнител на проекта - испанската компания ФЦЦ "Конструксион", като основна работна площадка за складиране на материали и подготовка на елементи. За целта територия от около 200 декара промени своя облик - бяха изградени пътища, комуникации и складови помещения. Голяма част от тези инфраструктурни подобрения ще бъдат предадени на Национална компания индустриални зони. Очакваме след завършването на Дунав мост 2 испанската компания да започне освобождаване на зоната. На няколко инвестиционни форума ние представихме тази възможност и резултатите не закъсняха. Инвестиционният интерес е свързан с реализирането на проекти в областта на машиностроенето и логистиката, които предвиждат разкриването на голям брой работни места. Това е изключително важно за региона, защото безработицата е по-висока от средната.

- Кои компании се насочват към България?

- България е интересна дестинация за компаниите от областта на машиностроенето, автомобилостроенето и електрониката. Производството в България е с по-висока рентабилност от това в западноевропейските страни. Вече и компании, които произвеждат продукция с по-висока добавена стойност, проявяват интерес към България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай