В Кула честваха 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма

В Кула честваха 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма | StandartNews.com

В град Кула със заупокойна молитва за загиналите български и съветски войни в боевете, водени преди седем десетилетия в района на Връшка чука, започна честването на 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия. В тържеството участваха лидерът на БСП Михаил Миков, предсавители на посолствата на Русия и Китай у нас, гости от Сърбия и Румъния, много граждани.

Те почетоха паметта на загиналите в боевете срещу отстъпващите немски военни части в района на Връшка чука български и съветски войни и поставиха цветя пред мемориала „Катюша". Бойната машина, с която руските части са атакували немските, е била на същите позиции през септември 1944 година. Тогава на това място намират смъртта си 164 войни на Трети украински фронт и 19 български войници и доброволци. На мястото на боя катюшата е поставена през 1975 година. Изложба с документи от Държавния архив във Видин показа историята на бойната машина.

Пред мемориала от трибуна – каросерията на ЗИЛ от времето на войната, Михаил Миков произнесе реч. Отричането на историческата памет и оскверняването на паметници са елементи от времето, довело до милионни жерти в Европа по време на Втората световна война, каза той. Той се обяви и против поляризацията при прочита на историята, която разделя обществото ни. Миков нарече войната най-голямата касапница в историята на човечеството. За нея 40 години вече напомня и мемориалът „Катюша".

До мемориала 18 ветерани от Втората световна война получиха почетни медали от президента на Руската федерация Владимир Путин. Връчи ги подп. Василий Крушин. Състави от видинското читалище „Цвят" изнесоха празничен концерт. Членове на патриотичния клуб „Бдинци" разиграха момент от боевете, водени преди 70 години на същото място край Кула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай