Вдъхновяват деца с легендата за Пижо

Конкурс за ръчно изработени мартеници обяви читалището в старозагорското село Сладък кладенец

Вдъхновяват деца с легендата за Пижо | StandartNews.com

В разгара на пандемията, читалище обяви интересен конкурс за деца. Те трябва да да изработят сами мартенички, а специална анкета в онлайн страницата на читалището ще определи кои от тях са най-харесвани.

Така читалището  "Просвета - 1898 година" в старогорското село Сладък кладенец се опитва да привлече младите хора да предизвикат въображението и сръчността си. Условието е децата да успеят да вплетат червено-белите конци с пожелание за здраве, сила и дълголетие.

Читалището припомня и легендата за младите и хубави влюбени Пижо и Пенда, превърнали се в едни от най-любимите първомартенски образи заедно с Баба Марта. Пижо и Пенда са вдъхновили изработването на многобройни мартенички с техния лик, защото историята на любовта им се предава от уста на уста в народното творчество. Тя става символ на новото начало и възраждащата се пролетна природа.

Пижо и Пенда живели отдавна на територията на нашата страна. Пижо бил хубавец, напет и скромен младеж, който се славел с трудолюбието си и с благия си нрав. Той бил най-личният момък в цялото село. Бил много работлив и никога не се задържал на едно място - вечно помагал на някого и обикалял селото. Затова и бузите му били винаги червени. Пижо се влюбил в хубавицата Пенда още от първия път, когато я зърнал.

Пенда била най-красивата мома в цялата околия. Тя притежавала честна и скромна душа, била добра и много искрена девойка. Косите й били черни, а кожата й била най-бялата, която някой някога е виждал. Пижо бил запленен от нейната красота и я поискал за жена. Пенда също била избрала Пижо за свой спътник в живота.

Така двамата млади вдигнали голяма сватба, на която поканили няколко села, а хората, възхитени от хубавата двойка, решили да ги обезсмъртят в две фигурки - на червен момък и бяла невеста. И до днес Пижо и Пенда ни наблюдават всяка година от мартеничките и ни напомнят, че силата на любовта облагородява човек и го прави безсмъртен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай