Сряда,

В Исперих искат велоалея до Свещарската гробница

От: Станка Христова -
159
В Исперих искат велоалея до Свещарската гробница
A
A
A

Велоалея да свърже Исперих с археологическия резерват „Сборяново”, където се намира  Свещарската тракийска гробница, обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно историческо наследство. За това искане на местните хора съобщи журналистът Ангел Николов, който десетилетия работи в местното радио в Исперих.

Много хора въртят педалите до „Сборяново” по тесния асфалтов път, по който трафикът от коли и автобуси е непрестанен. Свещарската гробница е интересен туристически обект и потокът от посетители и от България, и от  чужбина към нея е почти непрекъснат.
 
Колоездачите от Исперих, които искат да се разходят до платото, трябва да слаломират в опасни условия по шосе, в което няма място за тях. Така те създават опасност на пътя както за себе си, така и за другите автомобилисти, обяснява  радиорепортерът.

Според Николов 5-километровото разстояние между Исперих и „Сборяново” може да бъде  оборудвано със специална велоалея. Такава  пътека за колоездачи има изградена в Разград и тя свързва областния град с туристическата местност „Пчелина”. Исперихчани подканят  общинската управа да потърси източници на финансиране, с които да изгради инфраструктура и за велосипедистите.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички