В Експозиционен център „Флора“ ще прозвучат флейта, виола и пиано

Билети се продава на касата на Експозиционен център „Флора“

В Експозиционен център „Флора“ ще прозвучат флейта, виола и пиано | StandartNews.com

По време на превърналите се в традиция Дни на Австрийската култура и изкуство в Бургас ще бъдат представени два класически концерта на виртуозни музиканти.

На 23 септември /четвъртък/, от 19:00ч., в голямата зала на Експозиционен център „Флора“ ще прозвучат флейта, виола и пиано - Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола) - Трио Лобковиц Виена.

Триото е основано през 2021г., а идеята за името идва от творбата „Серенада за пиано форте, флейта и виола“, композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през 18 век. В допълнение към други авторски композиции за тази музикална формация концертните програми на Трио Лобковиц Виена са обогатени с дуетни и солови произведения от различни музикални епохи (от K. Ф. E. Бах до M. Дюрюфле).

Тримата музиканти живеят във Виена и работят в две от най-известните музикални институции в града, в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и във Виенската филхармония.

В програмата на 23 септември са включени: Йохан Йозеф Рьослер: Серенада за пиано, флейта и виола; В. A. Моцарт : Соната за флейта и чембало; Бохуслав Мартину: Tрио за флейта, виола и пиано; Балдуин Зулцер: Пет буфонерии за виола и пиано; Морис Дюрюфле: Прелюдия, речитатив и вариации оп. 3 за флейта, виола и пиано.

На 1 октомври /петък/ от 19:00ч. почитателите на класическата музика ще бъдат посрещнати от Дуо Максим Цеков и Софи Друмл.

Максим Цеков е роден през 2000 г. и получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман на 5 годишна възраст. След това е ученик на Иван Димитров (Виенски симфоничен оркестър) в продължение на много години, а през 2015 г. е приет в Университета за музика и сценични изкуства Виена. Той посещава майсторски класове при Бенямин Шмид, Николай Шепс-Знайдер, Щефан Пикард, Таня Бекер-Бендер и Инголф Турбан. През 2019 г. е активен участник в майсторския клас на Герхард Шулц в известната Академия Кронберг.

Като солист и камерен музикант той изнася концерти в известни международни концертни зали и фестивали като Musikverein и Konzerthaus Виена, Theater an der Wien, международния фестивал за камерна музика Allegro Vivo. Максим Цеков е победител в Международния конкурс за цигулка Kloster Schöntal 2019, където получава и специалната награда Бах. Носител на награди от Международния музикален конкурс CIMA, австрийския федерален конкурс „Prima La Musica“ и известния младежки конкурс „Musica Juventutis“.

Като победител в Международния конкурс за цигулка „Алберто Лиси 2020“, Максим Цеков свири на цигулка от Жан-Батист Вийом от 1829 г., предоставена му от Асоциацията Rencontre Musicale Camerata Lysy.

„Mittelbayerische Zeitung“ представя младата цигуларка и пианистка Софи Друмл като „изключителен талант, който впечатлява публиката със своите технически и творчески умения.“ „Kleine Zeitung“ пише: „... изключително талантливата цигуларка Софи Друмл от Виена, която е само на 21 години, впечатли публиката с невероятна тонална чистота, огромно богатство от тембри, удивителна зрялост и завладяваща виртуозност“ …

Лауреат на многобройни конкурси Софи Друмл се изявява като солист на четири континента. Учи пиано с Кристофер Хинтерхубер във Виенския музикален университет и с Жак Рувие в Моцартеум Залцбург и цигулка с Бенямин Шмид.

От 14 годишна възраст работи с Паул Гулда, което има съществено значение за нейното творческо развитие.

Концертмайстор на Международен институт за оркестър Attergau 2019 на Виенската филхармония.

Световно турне с TwoSet Violin и Hilary Hahn – досега техните видеоклипове имат над 10 000 000 гледания.

През октомври 2020 г. дебютира в Голямата зала на Wiener Musikverein.

Софи Друмл свири с цигулка Жан-Батист Вийом, Париж 1858, Applebaum, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

В програмата на дуото: Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка № 4, ла минор, оп. 23; Франц Шуберт – Соната (сонатина) за пиано и цигулка № 2, ла минор, D'385; Ерих Корнголд – Четири пиеси oп.11 из музиката от „Много шум за нищо“ от У. Шекспир; Панчо Владигеров – Рапсодия „Вардар“ оп.16 за цигулка и пиано.

Концертите на Трио Лобковиц Виена и Дуо Максим Цеков и Софи Друмл са част от програмата на Австрийски музикални седмици.

Организатори на събитията са Австрийско посолство София и Община Бургас.

Билети се продава на касата на Експозиционен център „Флора“. За информация: 0882 12 10 01

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай