Училищата във Врачанско затворени до 16.3.

Проучват се варианти за дистанционно обучение на учениците от I до XII клас при необходимост

Училищата във Врачанско затворени до 16.3. | StandartNews.com

Грипната ваканция в област Враца се удължава до 16 март включително. Това стана ясно след провелото се днес под ръководството на зам.-областния управител Мирослав Комитски заседание на областния щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания.

Зам.-областният управител информира, че до края на седмицата предстоят работни срещи с общопрактикуващите лекари, РЗОК и РЗИ на територията на областта във връзка с въпроси, възникнали на заседания на Областния щаб и в изпълнения на решения на Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

„По отношение на динамичната обстановка с Коронавирус, препоръчваме на общините да осъществят контакт с ромските медиатори и кметовете на населените места за осъществяване на връзка с лица от малцинствените групи с цел превенция и дезинфекция, спазване на всички противоепидемични мерки срещу Коронавирус инфекция“, допълни още Мирослав Комитски.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поискал за наличните дезинфекциращи средства и необходимостта от допълнителни, за спазване на всички противоепидемични мерки в учебните заведения. Началникът на РУО–Враца Галина Евденова уточни, че се очаква дезинфекциращите препарати да бъдат налични. Тя подчерта, че се проучват варианти за дистанционно обучение на учениците от I до XII клас при необходимост.

Областният щаб прие мерки в детските заведения да се провеждат занятия при засилени хигиенни мерки, с 3-кратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията и дезинфекция на ръцете. След възстановяване на учебните занятия, в първия учебен час учителите да направят 5-минутен инструктаж на учениците за лична хигиена, а персоналът на учебните заведения да е с повишена бдителност за деца, учители и помощен персонал за евентуални заболявания.

Комитски поясни още, че организираният от Областната администрация Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета –Козлодуй–Околчица“ ще се провежда, но под условие. Предстои да се изготви Регламент на похода, с пълни инструкции към участниците в него.

С цел осъществяване на система за постоянна комуникация и същевременно да се намали риска от заразяване при събиране в закрито помещение, за членовете на щаба е създадена група чрез мобилното приложение WhatsAPP. По този начин ще се поддържа постоянна и дистанционна връзка, както и бърза реакция при необходимост и вземане на решения

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай