Терен в бургаския к-с „Меден рудник“ ще се замени с нещо полезно

Общината се подготвя да замени с нещо полезно една инфраструктурна язва на „Меден рудник“

Терен в бургаския к-с „Меден рудник“ ще се замени с нещо полезно | StandartNews.com

Близо до бл. 116 в бургаския к-с „Меден рудник“ има терен, на който още преди 1989 г. комунистическата власт е планирала да построи супермаркет. Това така и не се е случило докрай. Но заради започналото тогава строителство едно хубаво междублоково пространство остава неизползваемо и недостъпно чак до днес.

Жителите на района проявиха активност и подадоха един от първите проекти за „Меден рудник“ по новата общинска програма "Моят град, моят квартал, моята улица". Ако бъде одобрен нейният нов бюджет, Община Бургас ще стартира тази година благоустрояване на терена, за да стане отново използваем и полезен за хората. Докато се изчаква гласуването в местния парламент, вече бе възложено и извършено разчистване на пространството от саморасли храсти, проучва се геологията, изготвя се технически проект за ремонта.

Още отсега може да се каже, че там е резонно да бъдат изпълнени кът за отдих, нови паркоместа и озеленяване. В основни линии това е и желанието на живеещите в близост до терена бургазлии. 

 

* За програмата:

Програма за благоустрояване на вътрешноквартални пространства "Моят град, моят квартал, моята улица" e инициатива на кмета Димитър Николов, която толерира активните и задружни бургазлии. Където съседите са най-единни, промяната идва по-бързо. Подробна информация за нея можете да откриете тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1517.

С тази програма Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда - детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

Инициативата има за цел да направи средата на обитаване в комплексите и кварталите по-привлекателна, по-социална, по-безопасна. Успешно реализираната в Бургас програма за саниране показа, че когато има обща идея за подобряване условията на живот, съседите могат да се сдружават и да работят в екип.

"Моят град, моят квартал, моята улица" функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните и задружни собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени 125 заявления. 50 от тях вече са администрирани и за тях са разработени идейни схеми. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай