Тази вечер се открива изложба на художници от Казанлък „Цветни послания от Казанлък“

Казанлък не е само град на розите, не е само град на тракийското културно наследство, но заедно с това е и живо средище на художниците

Тази вечер се открива изложба на художници от Казанлък „Цветни послания от Казанлък“ | StandartNews.com

Тази вечер в 18,00 ч. в Галерия „Иван Милев“ на ул.“Искра“№4 ще бъде официално открита изложба на художници от Казанлък „Цветни послания от Казанлък“. Заповядайте!

Още в началото на миналия век Казанлък се оформя като град на художници. И това не е случайно. През 1901 г. в сърцето на Долината на розите е създадена първата извънстолична сбирка в страната, който обособява Казанлък в своеобразен художествен център, благодарение на който мнозина казанлъчани се отдават на магията на изобразителното изкуство. Основните причини затова са, че още през ХIX век с Казанлък вече се свързват редица важни имена в полето на изящните изкуства у нас, сред които трябва да бъдат посочени художниците Петко Клисуров, Захари Желев, Георги Митов, Борис Михайлов – всички те имали възможността да се учат на „рисувание“ в странство, и по-конкретно в Италия, и още в края на ХIX век да имат своите важни творчески успехи и признания. Не по-малко важен е и фактът, че в града за известно време преподавател по рисуване е художникът Ото Хорейши – чешки потомък, за когото България се превръща във втора родина, мъж със солидно художествено образование и опит. Това обособява Долината на розите в истинско художествено средище, което има своето живо присъствие и днес и изложбата „Цветни послание от Казанлък“ е едно от доказателствата за това.

Днес в дните на жизнено обновяване на живота в града, на границата между пролетта и лятото, в дните изпълнените с тържества на духа – Празниците на розата, привличащи хиляди гости на Казанлък, в изложбена зала „Иван Милев“ екипът на Община Казанлък подрежда ярка обща изложба на наследниците по призвание на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Цветана Щилянова, Мара Йосифова и др. Изложбата, която е едно радостно цветно послание към жителите и гостите на града, показва 34 творби от 20 майстори на цвета. Изложба, която е и доказателство, че както никой друг град на картата на света – Казанлък не е само град на розите, не е само град на тракийското културно наследство, но заедно с това е и живо средище на художниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай