Старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Апостолът е символ на всичко онова, което трябва един българин да бъде - умен, смел, горд, непримирим!

Старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски | StandartNews.com

Старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за дададат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 150 години от кончинатаму. Организатори са Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия. Тържественият ритуал започна със заупокойна молитва впамет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество.

"Старозагорци се гордеем, защото тук Левски живее 3 години, докато се обучава засвещеник в Хилендарския метох. По думите на Стоян Заимов, именно в Стара Загора,Дяконът получава своето просветление за правда и за свобода. Левски избира своя път,вместо робство - свобода. Апостолът е символ на всичко онова, което трябва единбългарин да бъде - умен, смел, горд, непримирим. Нека не забравяме, че всичко зависи отнашите задружни усилия, това ни е завещано от него. Да бъдем единни, да бъдем заедно,да се справяме с всичко онова, което е пред нас. Затова трябва да почитаме паметта му, дапредаваме на децата обичта към Родината. И както Апостолът се е борил за правда, давъзпитаваме неговите идеали и в себе си. Нека повече българи да носят морала в себе си,да имат каузи, за които да се борят, защото само това ще ги увековечи във времето.Поклон пред паметта на Васил Левски!”, призова кметът на община Стара Загора ЖивкоТодоров.

“150 години ни делят от обесването на геният на революционната ни борба, примерът занравствено величие и родолюбие Васил Левски. Той е Дяконът, той е Апостолът насвободата, който носи на страдащите от тъмнината на робството български души, духътна живота. Очите на сърцето му виждат края на извървения от народа ни 5-вековенмъченически път. Той е, който влага душата си и помага на своя народ да възкръсне всвобода. Обичта към род и родина е огънят, който гори в душата му, монашеското мусърце страда и като достоен Христов ученик той изпълва делото на вечния зов наспасителя Христов. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий - Васил Левски”, каза повреме на ритуала Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Традиционно възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона, изнесохарецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието бе старозагорският поетЙордан Пеев.

Венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областен управител на област Стара Загора, СУ „В. Левски", Старозагорска света митрополия, Тракийски университет,политически партии, обществени организации, признателни граждани.

По повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Регионаленисторически музей – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох” за безплатнопосещение от 13 до 19 февруари 2023 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до18:00 ч.

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на РИМ ще се излъчва презентацияна тема „Васил Левски и Старозагорският революционен окръг“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай