Старозагорски читалища ще реализират проекти с финансиране от Фонд „Култура“

Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите проекти

Старозагорски читалища ще реализират проекти с финансиране от Фонд „Култура“ | StandartNews.com

Шест читалища от община Стара Загора получават финансиране на своите проекти по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.

Проектът „Работилници за сръчни ръце и пъргави умове“ на НЧ „Христо Танев 2020“ в Стара Загора предвижда поредица от работилници за графична бродерия върху картон, курсове по бързо четене и по нейрографика. Дейностите са насочени към няколко възрастови групи - деца на 6-7 години, подрастващи на 11-12 години и 12+години. След изработката на изделията, се предвиждат поредица от изложби, а също така демонстрация на придобитите умения за четене по случай 24 май. Сумата, която получава читалището, е в размер на 24 хил. лева.

С 15 хил. лева ще бъде подпомогната фолклорната дейност на НЧ „Св. Климент Охридски“ - самобитна културна институция със 160-годишна история. Средище е на богата и разнообразна културно-просветна дейност, успешно развива любителското творчество и със своята дейност допринася за опазването на българските дух и традиции.

Отново с близо 15 хил. лева ще бъде реализирана идеята на богомилското НЧ „Иванка Терзиева 1927“ за Празник на лютеницата и зимнината. Целта е да се съчетаят традиционните кулинарни занимания за сезона и региона със съвременните начини за консервиране и обработка на зеленчуци. Предвидени са още състезания за бързо бране, мелене и варене на лютеница в голям тиган, както и собствено етикетиране на бурканчета. В Богомилово ще бъдат избрани и победители в конкурс „Най-добри пазители на семейната трапеза“. Очаква се празникът да бъде през септември.

НЧ „Христо Ботев 1952“ в курортното селище Старозагорски бани ще получи близо 14 хил. лева за осъществяването на Интердисциплинарен проект. С него ще се допринесе за развитието на любителските творчески групи - Певческа група „Зорница“, Танцова група „Еньовче“, Творческо ателие „Чеканка“.

НЧ „Пробуда-1928“ в старозагорското село Змейово ще развива проект „Културно-историческо наследство в селски кътове“ с подкрепата на Фонда от близо 8 хил. лева.

Едно от най-малките села в община Стара Загора – Руманя, също има одобрена идея. НЧ "Съзнание 1938" ще получи 12 хил. лева за осъществяването на концерт на любителска танцова група, с амбицията да се превърне в традиционен празник. Те ще сътворят „Руманя танцува“.

Друг старозагорски проект, допустим за финансиране от Фонд „Култура“, е Любителски кино клуб. Идеята е на Творчески колектив „На улицата“. Те ще създават любителска кино общност, която ще твори късометражни документални и игрални филми и ще инициира първи любителски кинофестивал в града.

Допустими кандидати, които ще имат подкрепата на Фонда, са още и балетните школи „Па Де Кре“ и „Феерия“, както и ДЮССИ „Алегра“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай