Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града

С Божествена света литургия започна честването на 5 октомври – Ден на Стара Загора

Стара Загора празнува 141 години от възстановяването на града | StandartNews.com

С Божествена света литургия започна честването на 5 октомври – Ден на Стара Загора и 141 години от възстановяването на града. Тя бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. След това литийно шествие водено от владиката и кмета Живко Тодоров стигна до парк „Пети октомври“, където бяха поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

Водосвет и отечески богослов отслужиха митрополит Киприан и свещеници от епархията. Крепко здраве, мир и душевно спокойствие на гражданите, просперитет на нашия град, пожела владиката. „Днес празнуваме новото Възкресение на нашия град. Възкресение, което е плод на духа и кръвта на нашите светли предци. Дух, носещ в себе си величие и истинска любов към Отечеството. Св.апостол Павел казва: „ А сега оставят тия три: вяра, надежда и любов, но по-голяма от тях е любовта“, допълни Киприан.

Точно в 10.30 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трибагреник, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз.


„ Честит празник, старозагорци. За мен е голяма чест да връча символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания кмет на Млада Загора. Стара Загора винаги е била с древна история, но в същото време и в крак с времето. Традицията за избор на млад кмет за нас е много важна, ние толерираме младите хора, защото те са настоящето и бъдещето на нашия прекрасен град.“,каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. Той поздрави 24-тия кмет на Млада Загора Боряна Патеркова като ѝ пожела да продължава да води младите хора по най-добрия начин през своя едногодишен мандат.“Нека младият кмет и екипът, с който ще работи,  да направят така че много млади хора да бъдат ангажирани с делата на нашата община.“, допълни градоначалникът.


След това той предаде символичния ключ на града на новия кмет на Млада Загора. „Пети октомври е денят, в който показваме своята обич към нашия град. Град с хилядолетна история и светло бъдеще. Благодаря на всички за оказаното доверие, благодаря на всички институции, които показват, че гласа на младите е чут и нашето мнение има значение. Осъзнавайки отговорността на поетия ангажимент, обещавам, че през тази една година аз ще работя много съвместно с община Стара Загора, затова нашият град да стане още по-чист и по-дружелюбен към нас - младите. Вярвам, че ние сме бъдещето, а Стара Загора е нашето светло утро“, каза в словото си новоизбраният кмет на Млада Загора .

141 балона полетяха към небето с посланията на най-малките граждани на Стара Загора за много радост и щастливо бъдеще.

В празника се включиха още депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й, заместник-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, много общински съветници, представители на партии сдружения и стотици граждани.
Празничната програма продължи с фолклорен концерт „Поздрав от децата на Стара Загора“ с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“ при ЦПЛР и Детско – юношески народен хор „Жарава“ при читалище „Родина - 1860“.
В 16.30 часа в парк „Артилерийски“ ще има концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2020“ ще бъде открита в 17.00 ч. в Зала „Байер“.
Кулминацията на празника започва в 18.00 часа на площада пред Общината.
Старозагорецът Стефан Вълдобрев - актьор, композитор, музикант, певец, филмов режисьор, който през май навърши 50 г., ще представи авторската си „Книга за песните“. Поздрав към старозагорци ще бъде концертът на групата му „Обичайните заподозрени“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай