Социални работници искат още мерки срещу насилието

Според тях не са достатъчни 13-те набързо приети от управляващите законови промени, исканията им включват поне още 10-ина мерки

Социални работници искат  още мерки срещу насилието | StandartNews.com

И тази година екипът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора се включва в световната кампания на Генералния секретариат на ООН #“Чуйте и нашия глас срещу насилието”, която приканва активисти да “Оцветят света в оранжево”, като символ на по-светло бъдеще без насилие.
 „Като хора, които работят с жертвите на насилие през последните 20 години, сме видели достатъчно страдание. Писна ни да убиват жените и децата, с които работим! Загубихме 7 жени и 4 деца!. Всяка трета жена в България е жертва на полово базирано насилие и особено на домашно насилие. 29 жени са изгубили живота си от началото на 2018 година от ръката на техен настоящ или бивш съпруг, партньор или познат мъж”, аргументира позицята си екипът на Комплекса. До 10 декември те се присъединяват с повече активности в Стара Загора в подкрепа на пострадалите. Специалистите от комплекса са солидарни и с протеста срещу насилието над жени тази вечер от 18 ч. на софийския пл. "Орлов мост". Според тях не са достатъчни 13-те набързо приети от управляващите законови промени след последните брутални случаи на убийства на жени и деца. Исканията им включват поне още 10-ина мерки - ангажимент на правителството и отговорните институции за провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България; социалните, икономически и политически последствия от него, както и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за преодоляване на проблема; създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие – съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници, неправителствени организации ; признаване на спешната необходимост от превантивни мерки и ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за разработване и въвеждане на обучителни програми за превенция на насилието за всички нива на образователната система; инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола;създаване и поддръжка на 28 кризисни центъра в страната за настаняване на пострадали от насилие, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени; Създаване на Национален съвет за борба с насилието към МС – орган, който следи за прилагането на всички превантивни мерки.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай