След 22 г.: Село изпълни мечтата си за храм

Предстои кампания за набиране на още средства, защото трябва да се изографиса

След 22 г.: Село изпълни мечтата си за храм | StandartNews.com

Жителите на благоевградското село Церово доказаха, че с вяра и търпение всичко се постига. В населеното място никога не е имало църква. Затова през далечната вече 1998 година местните хора създадоха и регистрираха църковно настоятелство. Неговата главна цел бе да помогне за построяването на православен храм. Церово успя да го направи. По-добре късно, отколкото никога, успяхме благодарение на нестихващата вяра в успеха на благородното начинание, казват жителите на Церово, пише kmeta.bg.

Вече са построени куполите на светата обител, която ще носи името „Свети Пантелеймон”. В момента се поставя дограма на сградата и се измазват стените. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 160 квадратни метра. Ще се вижда от целия Благоевград, ще се монтира на по-късен етап и осветление, за да е още по-впечатляваща църквата.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Преди 9 години - на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил.

Предстои кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна мисия. 

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим ще довършим богоугодното дело и да можем да се молим в наша църква, а не да ходим в храмовете на други населени места, вярват хората в Церово.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай