Школа и забавачки в Аврен на слънчева енергия

Школа и забавачки в Аврен на слънчева енергия | StandartNews.com

Варна. Проект  за 1,7 млн. лв. спечели община Аврен. С парите ще бъдат ремонтирани и санирани три училища и три детски градини, в които ще бъдат инсталирани соларни панели за евтино топлене на водата за бита.

„Гаранцията на панелите е 5 години. След реализацията на проекта общината ще пести по 30 000 лв. от отопление и осветление на 6-те сгради, които се ползват от общо  800 деца“, каза шефът на дирекция „Инвестиционна политика“ Диян Иванов.

Работата по сградите започва, като предстои смяна на дограмите и монтаж на енергоспестяващо осветление. Аврен подписа и три нови договора за изпълнение на европроекти, които ще донесат на общината нови 4 млн. лв. Най-големият е за модернизацията на водопровода на с. Приселци и водонапорната кула. Проектът е за 3,12 млн. лв. 185 000 лв. ще струва предстоящата модернизация на общинския информационен център. Предстои ремонт на Обсерваторията и изграждане на екопътека от сградата за наблюдение на небесните тела до скалните манастири, които се намират до Аврен.

Модернизация на пречиствателната станция на курортен комплекс Камчия е отложена за с
 ледващия програмен период поради липсата на пари, каза Иванов. В курорта руските инвеститори от СОК „Камчия“ в момента строят ново училище и амфитеатър. В проекта за изграждане на голяма целогодишна почивна база досега са вложени 250 млн. евро. Пред завършване е и проектът за увеселителен парк „Хепиленд” на пътя Варна – Бургас .



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай