Роми набиха лидера си, мамел с храни от БЧК

Напрежение в кв.“Тракцията“ в Русе

Роми набиха лидера си, мамел с храни от БЧК | StandartNews.com

Ромски лидер бе набит от своите. Мъжът се правел на доброволец на БЧК и съставял списъци за получаване на хранителни пакети, като включвал само свои приближени. Случаят е от кв.“Тракцията“ в Русе, съобщи Нова тв.

Други пък твърдели, че са им искани по пет лева, за да попадне името им в списъка. Проверка на Нова тв установи двама потърпевши ромски лидери. А от русенския клон на БЧК обясниха, че организацията никога не взема пари, а имената на нуждаещите се, се одобряват от социално подпомагане.

Иван Калинов твърди, че е председател на Национален съюз за защита и подпомагане на ромите и представител на Световния ромски съвет. Той разказа, че разбрал за напрежението от телефонно обаждане на координатора на неговата организация в квартал "Тракцията". Човекът му се оплакал, че е бит от своите. Ромският лидер отишъл на място и също бил нападнат, но отказа да каже от кого. Не крие обаче, че имало напрежение в махалата заради помощите от Червения кръст.

Хората в "Тракцията" казват, че са ядосани на ромския лидер. Според тях човек от организацията на Калинов обявил, че е представител на БЧК и ако искат да получат хранителен пакет като помощ, трябва да платят такса. Той поискал от всяко семейство по 5 лв., за да бъде включено в списъка. Затова хората подозират, че щели бъдат ощетени. Отричат някой от двамата представители на организацията да е бил набит, но твърдят, че ако това се повтори, ще има саморазправа. От Червения кръст за пореден път обясниха, че организацията е хуманитарна и не взема пари от тези, на които помага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай