Сряда,

Ресми Мурад: трябва да ценим религиозните и културни ценности

От: Ирина Ангелова -
A
A
A

Кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям се запознаха на място с процеса на реставрацията на 200–годишната джамия в село  Любино, която е една от най-старите в района. „Със средства, дарени от местни жители, изселници от Турция и работещи извън страната, обновихме покривната конструкция. Очакваме още дарения, за да започнем дейностите по самата сграда, без да се променя автентичният й вид“, сподели председателят на джамийското настоятелство Гюнер Мюмюн, който благодари на общината за ремонта на пътя, улеснил транспорта на строителните материали до молитвения дом
„Джамията в Любино е безценно наследство. Трябва да ценим религиозните и културни ценности на територията на общината и да се грижим за тях“, заяви  кметът Ресми Мурад.   Според него обновяването на религиозния храм ще привлече много туристи в района.
Джамията в Любино е на два етажа, като вторият е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход. Сградата има уникална архитектура, изградена е преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители. Тя е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение. Пред входа личат руините на медресето, подготвяло духовници с по-нисък ранг - ходжи, имами, което по–късно е било преустроено за духовно училище.
 
Ирина Ангелова

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички