Петък,

Пускат влакове без машинисти

От: Failed to load user -
A
A
A

Стъклени прегради пазят пътниците по новите станции

София. Последно поколение влакове ще купи Столична община за третия лъч на метрото.

Мотрисите ще могат да се движат без машинисти, защото ще бъдат снабдени със супермодерна автоматика с радиоуправление. Първоначално обаче машините ще бъдат управлявани от хора и едва след няколко години, когато на всички перони се поставят стъклени прегради за обезопасяване, ще започнат да се движат сами. Това обясни директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

По подобен начин вече е пусната най-новата метролиния в Будапеща. Братоев уточни, че движението по третия лъч няма да е по-бързо, защото в подземните железници максималната скорост не бива да надхвърля 80 км в час. Изграждането на третата линия на софийското метро може да започне не по-рано от втората половина на 2015 г., уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. "Очакваме да бъде финализирано споразумението с Европейската комисия за новия програмен период до 2020 г., за да може да разчитаме на европейските средства, но и не стоим със скръстени ръце", посочи Фандъкова.

В момента текат процедури по регулационни и общи устройствени планове, съгласуване на проекти и тръжни процедури. Близо 16 км ще е третата линия на метрото, която ще свързва Ботевградско шосе през центъра с "Овча купел".

Първоначално обаче ще бъде изграден само централният участък, който е най-натоварен. Дълъг е 7.5 км и по него ще има седем станции - западният край на бул. "Владимир Вазов", Театър "Зад канала", бул. "Евлоги Георгиев", Орлов мост, паметникът на Патриарх Евтимий, кръстовището на "Витошка" при НДК, Петте кьошета, ул. "Георги Софийски", кръстовището на бул."България" и бул."Гешов", ул. "Кюстендил" до Красно село. По-нататък разширението му в посока Ботевградско шосе и "Овча купел" ще става на етапи.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички