Събота,

Първа балканска библиотека в Момчилград

От: Ирина Ангелова -
A
A
A

В Момчилград отвори врати първата в България балканска библиотека "Иляз Ходжа". В културната институция има над 30 000 тома литература от различни жанрове на български, турски и гръцки език, както и над 22 000 елекронни книги. Библиотеката е създадена със съдействието на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен, който инвестира 110 000 лева в ремонта на помещенията, извършен и със съдействието на община Момчилград. Библиотеката разполага с модерна читалня и с напълно оборудвана конферентна зала.  

Празникът започна с тържествен концерт на самодейни групи от местните читалища и училища. Сред гостите бяха председателят на фондация "Балкани" Силвестър Лалов, изпълнителният директор на "Кърджали Табак" Юмер Юмер, представители на съседни общини, много учители от община Момчилград.
 
Лентата на библиотеката беше прерязана от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, Джан Киразлъ, племенник на Фуат Гювен.
 
"Мога да сравня откриването на библиотеката с откриването на храм, защото библиотеката е толкова значима за един град и хората му, както и храмът. И храмът, и библиотеката са местата, в които хората стават по-добри. В Момчилград,  както и в цялата община, духовността и знанието имат отколешни традиции. Тук младите хора от община Момчилград ще трупат знания, а това знание ще ги направи свободни. Ще ги направи достойни граждани на България, на Европа и на света", заяви при откриването кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички