Постоянен медицински мониторинг на ГКПП "Маказа"

На пункта да бъде поставена термокамера за контрол на пътникопотока искат от Областния медицински съвет в Кърджали

Постоянен медицински мониторинг на ГКПП "Маказа" | StandartNews.com

Да се поиска въвеждането на 24-часов медицински мониторинг на ГКПП „Маказа“, като на пункта бъде поставена термокамера за контрол на пътникопотока. Дотогава ще бъдат използвани дистанционни термометри. Около това се  обединиха участниците в Областния медицински съвет, на който присъстваха представители на общините, областната и общинските болници, РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ДКЦ – Кърджали, БАБХ, МВР, Гранична полиция и др.
      
От РЗИ Кърджали представиха алгоритъм за действие от страна на лица, пристигащи от Италия и Китай и препоръки за лична хигиена, дезинфекция и поведение на обществени места. Бе решено при съмнение за коронавирус, пациентите да се свържат по телефона с личния си лекар, който ще ги консултира какво да предприемат, за да се избегнат струпвания пред кабинетите. Екипите на ЦСМП ще имат ангажимента да транспортират съмнителните случаи до лечебните заведения.

„МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ е единствената болница с  инфекциозно отделение в област Кърджали. Тя разполага с 18 легла и има ресурсната обезпеченост да поеме такива пациенти”, поясни управителят й проф. д-р  Тодор Черкезов. От Съюза на фармацевтите заявиха, че от аптечната мрежа са изкупени предпазните маски, дезинфекционните средства и противовирусните препарати.  

„Ситуацията в региона е под контрол, място за паника няма, но трябва да има самоконтрол и дисциплина по отношение на превенцията и в домашни условия, и на обществени места”, призова областният управител Никола Чанев. Съветът отправи препоръка към общините да ограничат масовите прояви на закрито, а в заведенията за обществено хранене, училищата, детските градини и др. да се спазват строги прави за хигиена.
    
Директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев заяви, че осемте ученици и двамата учители от Кърджали, които се завърнаха от Италия, са преминали медицински преглед и нямат симптоми на вируса, по превантивно са поставени под домашна карантина. 4 от децата живеят в Център за настаняване от семеен тип, където временно са изолирани от останалите.     

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай