Вторник,

Поскъпва транспортът в София

От: Failed to load user -
A
A
A

София. През 2014 билетът за пътуване с градски транспорт в София поскъпва. Засега не е ясна новата цена, но увеличението ще е с поне 10 стотинки, предаде БГНЕС.

Това се разбра на заседание на транспортната комисия към общината вчера. Предстоящите промени в тарифната политика са обвързани с намерението за теглене на заем до 100 млн. лв., с който да се покрият старите дългове на Центъра за градска мобилност към транспортните оператори.

Промяната няма да засегне картите за пътуване, възможно е те да поевтинеят.

"Увеличението на билета ще е за сметка на нови преференциални карти и евентуално намаление на сегашните, коментира зам.-кметът Любомир Христов. "Може да се въведат различни комбинации, изготвя се анализ на структурата на туристите, най-вече индивидуалните - за конференции, бизнес, защото и те ползват градски транспорт. Може да се въведе и карта "София", която да дава пълно или частично намаление за ползване на музеи, галерии", обясни той. Обмисля се възможност за покупка на карти по интернет.

Увеличението на цената на билета и въвеждане на повече преференциални карти ще бъде един от начините за увеличаване на приходите, с които ЦГМ да може да извършва транспортната задача и в същото време да обезпечава заема. Останалите мерки ще са намаляване на гратисчиите и увеличение на глобите. Христов даде за пример линията за Владая, където след въвеждане на постоянен контрол продадените билети на ден са станали 130 от 7-8 броя преди това.

Последно цената на билета беше променена през 2008 г. от 70 ст. на 1 лев.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички