Показват спортната слава на Стара Загора в изложба

Събитието в старозагорския исторически музей събра легенди на спорта

Показват спортната слава на Стара Загора в изложба | StandartNews.com

Истинска радост за очите, огромно вълнение и щастие за душата е да видя събрани днес на едно място, в този празничен ден, толкова много хора, дали от себе си за развитието на спорта в нашия град и прославяли страната ни в най-големите и престижни форуми, олимпиади и първенства. С тези думи ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова се обърна към госите на откриването на първата изложба, посветена на спортните успехи на старозагорци, която бе открита днес. Експозицията е на IV ниво на Регионалния исторически музей и е достъпна до 31 август. Тя е под мотото „Спортната слава на Стара Загора“ и включва ценни спортни отличия на изявени старозагорски индивидуални и отборни спортисти, прославяли Стара Загора и България на национално, европейско, световно и олимпийско ниво. Представени са над 60 уникални купи и пластики, както и над 170 медала от различни видове спорт.

„Радвам се, че можем да отбележим по такъв подобаващ начин днешния празничен ден - 17 май Световен ден на спорта. Искам да благодаря на граждански клуб „ЛИПА“ за прекрасната идея и инициатива, както и на директора на музея Петър Калчев. Пожелавам ви преди всичко здраве, да бъдете енергични и дейни в това, което правите и разбира се - много спортни успехи, въпреки всичко и всички“, каза още ресорният заместник-кмет.

 „Спортът за нас е верую, същност, минало, настояще и бъдеще. Поводът, който ни събира днес доказва, че Стара Загора е един от най-спортните градове в България. Тук проведохме последните две национални студентски универсиади и до сега всички отчитат, че те са на най-високо ниво“, подчерта по време на откриването на изложбата проф. Димо Гиргинов, председател на спортния клуб към Тракийски университет. Той подчерта, че огромна заслуга за всички успехи от последните години имат кметът на Стара Загора Живко Тодоров и неговият ресорен заместник Красимира Чахова, ректорът на университета доц. Добри Ярков, както и всички, които са допринесли за безупречното преминаване на спортните мероприятия. „Всички градове трябва да вземат пример от Стара Загора, да го следват. Това, което прави Общината е уникално. Безвъзмездно предоставиха цялата спортна база на града, за да проведем Универсиадите, това не го е правил нито един град в България“, допълни проф. Гиргинов.

„Доказано е във времето, че спортните училища наистина градят шампиони. Учениците носят на България 2/3 от завоюваните медали на европейски първенства и олимпийски игри. Тук искам да благодаря на нашата община, защото в нейно лице спортната база се поддържа перфектно и се предоставят идеални условия за тренировки“, каза Димо Неделчев, директор на Средно спортното училище „Тодор Каблешков“.

Със специални плакети за изключителен принос за развитието на спорта бяха отличени кметът на Стара Загора Живко Тодоров, ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков и з.м.с. доц. Георги Белчев - преподавател в ТрУ и ветеран от ФК „Берое“. Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, който е и член на Граждански клуб ЛИПА, връчи Почетна грамота на з.м.с. Александър Томов за цялостния му принос към спорта в Стара Загора и за активната му подкрепа на младежкия спорт.

Инициатор на изложбата е Граждански клуб ЛИПА, който за 11-а поредна година провежда Детски игри „Старозагорски олимпийски надежди“. Участници от тях са част от големи състезания, печелят отличия и разнасят спортната слава на Стара Загора. Събитието в старозагорския исторически музей събра легенди на спорта, млади надежди и представители на държавни и местни институции, общественици.

Поздрав към присъстващите отправи една от обичаните актриси от ДТ „Гео Милев“ – Дияна Найденова.

17. 05. 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай