Откриват изложба в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”

Откриват изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов“, гостуваща в Стара Загора

Откриват изложба в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” | StandartNews.com

На 26 февруари (петък) от 17.30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” ще се открие изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисов“, гостуваща от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Тя представя Руско-турската война 1877-1878 г., бойния път на Българското опълчение - от Кишинев до Шипка и епичните боеве за Шипченския проход през погледа на командира на 3-а рота от 3-а опълченска дружина Стефан Кисов с откъси от книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“.

Във витрина посетителите ще могат да видят оригинали -  снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война 1876 г., саморъчно написана записка, всички принадлежали на Стефан Кисов, както и трите издания на книгата му „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война 1877-1878“ от 1897 г.,  1902 г. и 2017 г. Всички тези движими културни ценности са от фонда на НПМ“Шипка-Бузлуджа“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай