Отиде си синът на Петко Задгорски - Велин Задгорски

Паметникът на именития му баща е готов, ще бъде поставен през май в Морската градина

Отиде си синът на Петко Задгорски - Велин Задгорски | StandartNews.com

На 85 години ни напусна Велин Задгорски, син на именития бургаски художник Петко Задгорски. По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования на неговите роднини и близки.

Велин Задгорски от години живееше със семейството си в Мюнхен, Германия. Последните му визити в родния град бяха по повод изграждането на бюст-паметник на баща му Петко Задгорски в Морската градина. Сдружението "Общество за духовни изяви" бе упълномощено от него да съдейства по осъществяване на идеята и проектът вече е във финална фаза.

Паметникът е напълно завършен. Негов автор е Руси Костадинов.

"Предвиждахме към месец май заедно с него, неговите внуци, известни художници, поети, интелектуалци, официално да го открием. За съжаление, тези тъжни новини ни изпревариха", обясни председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет за издигането на паметник на Петко Задгорски - журналистът и издател  Румяна Емануилиду.

Община Бургас активно съдейства за реализирането на проекта.

 

Петко Задгорски

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай